Povežite se sa nama

Društvo

KATNIĆ: Krapović je formirao kriminalnu organizaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je  da je protiv poslanika Dragana Krapovića policija podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je početkom juna u Budvi formirana kriminalna organizacija na čelu sa Krapovićem sa ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanje na otpor.

“Krapović se tereti da je početkom juna 2020. na teritoriji opštine Budva organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora do četiri godine. Svaki član kriminalne organizacije imao je tačnu ulogu uz uticaj organizacije na političku vlast”, kazao je Katnić.

Specijalni tužilac je kazao da se sumnja da je Krapović tražio od rukovodilaca opštinskih službi da zloupotrijebe položaj.

“Krapović je od njih tražio da vozilima koja su im povjerena i koja su od opšteg interesa građana Opštine Budva blokiraju saobraćajnice i institucije sa ciljem izazivanja nereda u tom gradu, što su oni i prihvatili”, tvrdi Katnić.

Član Odbora Momo Koprivica kazao je da je riječ o politički montiranom procesu.

“Krapović je u toku mirnih okupljanja građana koji su iskazivali neslaganje sa političkom korupcijom uticao je da ti skupovi budu mirni”, naveo je Koprivica.

Katnić je kazao da se ne radi  o političkom krivičnom djelu, već da je zakonodavac u pravu jer ga je stavio kao djelo protiv državnih organa. Istakao je da tužilaštvo ima materijalne dokaze i video snimke.

On je kazao da se nada da se poslaniku Koprivici omaklo da prijeti da će doći novi tužioci.

„Nema razloga za zebnju, doći će i novi poslanici, niko nije dovijeka“, odgovorio je Koprivica.

Član Odbora Luiđ Škrelja kazao je da je imunitet postao privilegovana institucija parlamentarne većine da bi poslanici izbjegavali suočavanje sa pravdom.

„Ako smo čisti, što je problem da se pojavimo pred sudijom“, kazao je on.

Saglasnost Ivanovića da se podrži zahtjev 

Zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću podnijet je zbog sumnje da je on s pozicije ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, prekoračenjem službenog ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura.

Katnić je na Odboru saopštio da se osnov sumnje potvrdio i nakon saslušanja svjedoka i osumnjičenih lica.

„Dokazi i podaci ukazuju da je Ivanović kao ministar poljoprivrede to svojstvo zloupotrijebio prilikom dodjele krajnjim korisnicima sredstava iz Abu Dabi fonda. Postoji sumnja da Ivanović nije poštovao predviđene procedure. Određeni korisnici nijesu ispunjavali uslove a dobili su kreditna sredstva“, kazao je on.

Članica Odbora Daliborka Pejović kazala je da im je Ivanović olakšao glasanje jer je već saopštio da se neće pozivati na imunitet i koristiti tu mogućnost kao eventualnu opstrukciju.

Dodala je da Odbor ima saglasnost Ivanovića da se podrži zahtjev za skidanje njegovog imuniteta.

Predsjednik Odbora Milun Zogović na početku sjednice napomenuo je da po Poslovniku Skupštine poslanik uživa imunitet od dana konstituisanja Skupštine do prestanka mandata.

“Zahtjev za pokretanje postupka protiv poslanika, nadležni organ dostavlja predsjedniku Skupštine koji zahtjev prosljeđuje Administrativnom odboru. Državni tužilac ne može podnijeti naredbu o sprovođenju istrage, niti podići optužni predlog ako ne podnese dokaz da je odobrenje dato”, kazao je između ostalog, Zogović.

On je dodao da se protiv poslanika može pokrenuti postupak samo za krivično djelo za koje je odobrenje dato.

Skidanje imuniteta Petru Ivanoviću, SDT je tražilo radi vođenja istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije