Povežite se sa nama

Društvo

KATNIĆ: Krivično ću goniti MANS i Vijesti jer im je cilj da me prikažu kao prevaranta i nelegalnog graditelja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tvri da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Vijesti imaju za cilj da ga predtave kao kao prevaranta, nelegalnog graditelja, kao i da je omogućio da se bivši diretktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević pusti iz zatvora i najavio da će ih krivično goniti.

Reagovanje Glavnog specijalnog tužioca prenosimo u cjelosti:

Na početku želim da razjasnim šta je cilj Mreže za afirmaciju nevladinog sektora – MANS odnosno njenog istraživačkog centra i koncerna Vijesti kada je u pitanju ova “Istraživačka priča”. Jedan od njihovih ciljeva je da, pored toga što realizuju moj dugogodišnji progon kao Glavnog specijalnog tužioca, istovremeno me prikažu i kao prevaranta koji javno iznosi da od države nije dobio ni centa, a koji je po navodima iz ove priče, na drugi veoma podmukao način od države kupio određenu nepokretnost.

Ovu istraživačku priču MANS i Vijesti potkrepljuju navodima da smo moja porodica i ja kupili parcelu ukupne površine oko 4.000m2 koja je pašnjak VI kategorije, za iznos od po 5,5 €/m2 što ukupno iznosi oko 22.000,00 €, a prosječna vrijednost metra kvadratnog ove parcele, bi po navodima MANS-a i Vijesti iznosila 25€/m2, pa bi po njihovim tvrdnjama vrijednost ove parcele iznosila oko 100.000,00 €, što bi značilo da sam ja kao Glavni specijalni tužilac od države uzeo oko 80.000,00 €, te i ranijom kupovinom tri parcele u površini od oko 1.900m2 koje su takođe pašnjak VI kategorije, za iznos od po 8,61€/m2, što ukupno iznosi preko 16.000,00 €, iako je stvarna vrijednost metra kvadratnog i ovih parcela značajno veća, pa sam i po osnovu ove kupovine, kako to zlonamjerno insinuira istraživački centar MANS-a, državu oštetio za značajan novčani iznos.

Drugi cilj MANS-a i koncerna Vijesti je da me još prikažu i kao nelegalnog graditelja, jer sam po njihovim navodima na ovoj zadnjoj parceli izgradio dva nelegalna objekta odnosno poslovna prostora, kako su ranije u nekoliko navrata pogrešno objavljivale Vijesti.

Treći cilj ove istraživačke priče je da se prikažem kao osoba koja je sve ovo realizovala preko Komisije koja je izvršila procjenu zemljišta, a na čijem čelu se nalazio D.K., kojem sam zbog izvršnih usluga omogućio da u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu, bude pušten iz pritvora i da se da u bjekstvu.

Međutim, istina je samo jedna i ona je sljedeća:

Da smo moja porodica i ja od Države Crne Gore kupili tri parcele na području Danilovgradske opštine, prije više godina i to po cijeni od 8,61€/m2, nakon sprovedenog postupka javne prodaje na koju su imali pravo da učestvuju sva fizička i pravna lica iz Crne Gore i inostranstva, a nakon što je cijena koju sam ponudio prihvaćena od strane državnog organa koji je sprovodio postupak javne prodaje, istu sam u cjelini zajedno sa pripadajućim porezom platio. Kada je u pitanju cijena po kojoj sam platio predmetno zemljište ona je utvrđena od strane nadležene Komisije u skladu sa zakonom, a zahtjev za kupovinu predmetnog zemljišta, odnosno placa je podnijet prije više od dvije godine, a ne u mandatu tehničke Vlade, a i procjena koja je urađena je takođe izvršena prije mandata tehničke Vlade.

Pored svega navedenog država mi je, a nije mi poznato da je na isti način postupala sa drugim licima, naplatila i službenost prolaza za plac koji mi je prethodno prodala, i za to sam dodatno platio 1.500 €, a dok cijena navedenog placa ne bude isplaćena u cjelini, od strane države je uspostavljena hipoteka kao sredstvo obezbjeđenja. Ono što želim da naglasim da niti ja, niti bilo koji član moje porodice nije imao uticaja na izvršenu procjenu predmetnih nepokretnosti, ali moram da istaknem da je procjena izvršena na način da je cijena predmetnog placa po metru kvadratnom utvrđena na gornjoj granici tražišnih cijena, a što potvrđuje i nekoliko ugovora koji se nalaze u evidenciji Uprave za nekretnine na koje upućujem građane Crne Gore, a koje ću ovom prilikom kratko izložiti:

-ugovor o prodaji UZZ 169/2012 prodavac Š.M. kupac D.V., predmet prodaje katastarska parcela br.707/7, 44m2 i katastarska parcela br.708/1 površine 256m2 KO Burdžine, cijena – 1.200 € (4€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 170/2012 prodavac Š.M. kupac D.J., predmet prodaje katastarska parcela br.707/6, 300m2 KO Grbe, cijena – 1.200 € (4€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 12/2013 prodavac R.R. kupac V.R., predmet prodaje katastarska parcela br.446/1, livada III klase 2304m2 i katastarska parcela br.447/2 šuma IV klase površine 426m2 i katastarska parcela br.1791 šuma V klase površina 946m2 KO Grbe, cijena – 6.000 € (1,64€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 120/2013 prodavac D.V. kupac „T“ DOO, predmet prodaje ½ nepokretnosti označena kao katastarska parcela br.367/1, površine 11.583m2 KO Grb, cijena 22.000 € (3,8€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 419/2018 prodavac L.R. i L.G., kupac L.Ž., predmet prodaje katastarske parcele br.158/4, br.158/5, br.159/4, br.159/5 KO Grbe površine 1.000 m2, cijena – 5.000 € (5€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 59/2013 prodavac R.N. kupac V.S., predmet prodaje katastarska parcela br.1317, KO Novo selo površine 250m2, cijena – 1.250 € (5€/m2);

-ugovor o prodaji UZZ 129/2017 prodavac K.B. kupac Z.M., predmet prodaje katastarska parcela br.727/6, površine 1916m2 i katastarska parcela br.728/5 površine 284m2 KO Grbe, cijena – 14.500 € (6,59€/m2);

Što se tiče nelegalne gradnje i želje i nastojanja MANS-a i Vijesti da moju porodicu i mene prikažu kao nelegalne graditelje, još jednom ističem i obavještavam javnost da kada su u pitanju nelegalni objekti, kako oni navode, radi se u stvari o četiri kućice za pse, od kojih je jedna u površini od 6m2, a ostale 3 ukupne površine od oko 24m2. Moram napomenuti da su Vijesti u više navrata ranije pisale o navodno nelegalnim poslovnim objektima, a istina je da zakon ne prepoznaje i ne definiše “kućice za pse” kao pojam, pa se sve upodobljava sa poslovnim prostorom koji zakon definiše.

Kada je u pitanju predsjednik Komisije D.K., koji je istovremeno i okrivljeni u postupku koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja, ističem da je okrivljenom D.K. u ovom postupku na predlog Specijalnog državnog tužilaštva određen pritvor u trajanju do mjesec dana i po našem predlogu produžen za još 2 mjeseca. Po žalbi odbrane okrivljenog D.K., koju je Apelacioni sud Crne Gore uvažio, ukinuto je rješenje Višeg suda i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, nakon čega je Viši sud novom odlukom ukinuo pritvor okrivljenom D.K. dana 23.02.2021.godine, a rješenje o ukidanju pritvora Specijalnom državnom tužilaštvu je dostavljeno 24.02.2021.godine, kada smo i saznali za navedenu odluku, pa je sasvim jasno da ja kao Glavni specijalni tužilac i Specijalno državno tužilaštvo ni na koji način nijesmo uticali niti doprinijeli na kasniju nedostupnost državnim organima ovog okrivljenog.

Ovom prilikom javnosti saopštavam i sledeću svoju odluku:

Zemljište koje sam kupio od države, a moja supruga 80-tih godina od Opštine Danilovgrad, sve ukupno oko 8000m2 po cijeni za koju iz MANS-a i Vijesti tvrde da je realna i iznosi 200.000,00 € nudim Vanji Ćalović Marković, izvršnoj direktorici MANS-a i Željku Ivanoviću, izvršnom direktoru Vijesti, da kupe po toj cijeni, pod uslovom da je novac legalan, ali može biti porijeklom iz Rusije. Uz to zemljište za cijenu od 200.000,00 €, koliko oni tvrde da vrijedi, dobiće besplatno stambeni objekat koji se nalazi na zemljištu površine oko 160m2, drugi objekat sa podrumom površine oko 70m2, tri pomoćna objekta, staklenik od oko 30m2, da ne zaboravim četiri kućice za pse, bazen koji sam lično iskopao i sagradio, inače sjajnih dimenzija, bistijernu od 50m3 koju sam takođe sam iskopao i sagradio, jednu bušotinu od 80m sa vodenim stubom od 40m, kamenu ogradu koja se nalazi na polovini placa i žičanu ogradu na drugoj polovini, dva puta koja vode do placa od kojih je jedan asfaltiran, a koje sam takođe svojim radom i sredstvima izgradio, oko 300 voćaka starih preko 20 godina, tzv.“krevete za loze“, kao i kompletnu infrastrukturu – struja, voda, internet, dakle sve navedeno javno pred cjelokupnom crnogorskom javnošću im nudim na prodaju po cijeni zemljišta i to ne kako oni kažu po cijeni od 50€/m2 nego po cijeni od 25€/m2 koja je shodno njihovoj „procjeni“ prosječna.

Na kraju ono što smatram užasavajućim i zbog čega ću ih, kao građanin, krivično i građanski goniti, jeste da su i pored saznanja, jer se o tome vodi krivični postupak pred nadležnim sudom, da je jedna kriminalna grupa izviđala i pripremala moju likvidaciju, upravo na ovim placevima i u krugu ovih objekata, dronom prije nekoliko dana snimali i dali u javnost snimak mog kompletnog porodičnog imanja, a sve kako bi omogućili i olakšali budućim izvršiocima krivičnih djela da evenutalno realizuju moju likvidaciju. No javnosti radi želim da kažem da ja nijesam razlog ove moje odluke već njihovo nezakonito i neovlašćeno snimanje i ugrožavanje moje porodice – ćerke, supruge i sina, kao i prijatelja koji tamo dolaze, a iznad svega mojih najvećih životnih prijatelja, već pomenutih pasa za koje su kućice izgrađene i za koje znam da dok su oni živi ni jedan izvršilac ne može doći do nas.

Sve prethodno iznijeto ima za cilj da javnosti razobličim neprofesionalne i maliciozne motive Vijesti i MANS-a i njihovog navodno istraživačkog novinarstva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije