Povežite se sa nama

COVID-19

KAVARIĆ: Veća imunizacija, ako želimo spokojnu jesen

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Koordinator Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja na teritoriji glavnog grada Nebojša Kavarić, napominje da smo daleko od potrebnog broja vakcinisanih, te da nam je imunizacija u ovom trenutku najpotrebnija i to sa što većim obuhvatom kako bismo se mogli nadati spokojnijoj jeseni, kada se očekuju novi talasi virusa.

“Vakcinacija, vakcinacija i samo vakcinacija. Što prije i sa najvećim obuhvatom. Daleko smo od potrebnog broja vakcinisanih. Ne mogu, kao neko ko se čitav život bavi imunizacijom djece, da shvatim, šta čekamo?! Da se ponovo napune domovi zdravlja i bolnice. Da opet čitamo preduge spiskove pacijenata na respiratorima i umrlih. Da opet bez nade, sa strahom čekamo svaki novi dan i da strahujemo za ukućane, najstarije i najdraže. Ukoliko se sad dozovemo pameti, možemo se nadati mirnijoj i spokojnijoj jeseni. U suprotnom, bojim se da će moj profesionalni strah biti opravdan”, poručuje Kavarić.

Dodaje da još uvijek ne treba zaboraviti ni osnovne epidemiološke mjere.

“Ruke, maska, potrebna distanca. I volja da istrajemo. Prošla godina treba da nam bude i inspiracija i opomena i putokaz”, smatra Kavarić.

Podsjetimo, masovna vakcinacija u Crnoj Gori počela je 4. maja i do sada je dato više od 300.000 doza vakcina protiv korona virusa. Prvu dozu primio je 157.971 građanin ili 25,5 odsto, a drugu 143.857 osoba ili 23,2 odsto ukupnog stanovništva, što je izuzetno mali procenat vakcinisanih ako govorimo o kolektivnom imunitetu.

Na pitanje kako vidi portet prosječnog prenosioca virusa u Crnoj Gori, koordinator Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja na teritoriji glavnog grada kaže višak samopouzdanja sa manjkom nadgradnje.

“Višak samopouzdanja je nekritičan osjećaj da smo prirodno otporni na ovaj virus ili da će nas nekim čudom zaobići po principu ‘neće mene’. Nažalost osobe ovog profila sa svim ovim ‘atributima’ su i vrlo frekventne u komunikaciji sa drugim osobama i vrlo su posvećene direktnim pozdravima, grljenjima. Pri svemu tome, što je najgore, šire svoj ‘optimizam’ i ‘hrabre’ druge da virus ne postoji, da je opasnost preuveličana i da su vakcine beskorisne”, ocjenjuje Kavarić

Manjak nadgradnje, pojašnjava, ogleda se u neinformisanosti o bitnim činjenicama u vezi sa kovidom ili još češće o pogrešnoj informisanosti. Stoga poručuje da kampanje za vakcinaciju protiv korona virusa moraju biti usmjerene prema mladima.

“Kampanje za kovid vakcinaciju moraju specifično biti usmjerene i prema mlađoj populaciji jer noviji podaci govore o sve većoj opanosti po mlade i djecu kad je infekcija Sarscov-2 u pitanju, posebno delta soj”, poručuje Kavarić.

Epidemiolozi širom svjeta upozoravaju na opasnost trećeg talasa, sa dominatnim delta sojem. Aktuelni podaci iz velikog broja zemalja gdje se događa praktično eksponencijalni rast novoinficiranih, kao što su Rusija, Britanija, Portugal, Indonezija, Iran, potvrđuju realnu opasnost pojave trećeg talasa i kod nas.

Zdravstvene vlasti u zemlji uveliko apeluju na građane da se pridržavaju mjera i obavezno vakdnišu kako bismo septembar i oktobar dočekali spremni za sezonu respiratornih virusa, kakav je u suštini i korona virus. Kada je u pitanju delta soj, iz Instituta za javno zdravlje su kazali da aktivno prate situaciju, te da će pokušati da nadziru i njegovo prisustvo u Crnoj Gori, o čemu će građane blagovremeno obavijestiti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije