Povežite se sa nama

Društvo

KAŽNJEN PREKRŠAJNO: Leković odgovora za „bezobzirno ponašanje“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Policija ga je privela u utorak oko 22 sata nakon što je omalovažavao službenike koji su pokušali da ga uklone sa ulice poslije njegovog višesatnog defilea gradom. Leković je prije toga prošao i pored Husein-pašine džamije gdje je uslikan go do pasa sa četničkim znamenjem, a fotografija je objavljena na društvenim mrežama

Zorislav Leković (52) koji je prije dva dana Pljevljima defilovao sa četničkom zastavom i ispisanim „4S“ na torzu, prekršajno će odgovarati za nepristojno i bezobzirno ponašanje na javnom mjestu, kao i ometanje ili omalovažavanje službenog lica.

Njega je policija privela u utorak oko 22 sata nakon što je omalovažavao službenike koji su pokušali da ga uklone sa ulice. Leković je prije toga prošao i pored Husein-pašine džamije gdje je uslikan, a fotografija je objavljen na društvnim mrežama.

Nema krivičnog djela

Tužilaštvo je konstatovalo da u ponašanju osobe čije je ponašanje uzbunilo javnost u Pljevljima nema elemenata krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

– Protiv lica koje je nošenjem nacionalističkih obilježja uznemirilo građane, pokrenut je prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru – potvrdila je Pobjedi državna tužiteljka i portparol ODT u Pljevljima Nataša Bajčeta.

Ona je navela da ODT podsjeća javnost da nije svaki društveni događaj koji s pravom izaziva pažnju javnosti krivičnopravno relevantan.

– Postoje i drugi nadležni državni organi koji, u okviru svojih nadležnosti, tretiraju nepropisna ponašanja pojedinaca ili grupa – saopštila je ona.

Dodala je da Osnovno državno tužilaštvo Pljevlja istovremeno apeluje na sugrađane da njeguju multietnički sklad, međuljudske i građanske odnose po kojima su Pljevlja oduvijek bila prepoznata.

– ODT će efikasno preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svim slučajevima koji sadrže elemente krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – navela je Bajčeta.

Fotografije osobe koja sa četničkim obilježjima defiluje pored Husein-pašine džamije i centrom grada, objavljene su na društvenim mrežama, a jednu od njih, uz komentar na Tviter nalogu postavio je bivši pljevaljski imam Samir Kadribašić.

– Pljevlja danas, ljeta gospodnjeg 2021, čovjek sa četničkom zastavom šeta pored Husein-pašine džamije. Ovo nije demokratija, nije ni sloboda. Ovo je otvorena provokacija, ovo je fašističko orgijanje – napisao je Kadribašić.

Zorislav Leković je na stupce medija dospio u avgustu prošle godine kada je privođen nakon izbora, kada je u Pljevljima zabilježen niz incidenata na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U medijima u regionu, naročito Srbiji, to je prezentovano kao atak na sprski korpus i ljude koji su učestvovali u „odbrani svetinja“.

„Panteri“

Leković je, prethodno, u januaru prošle godine dobio podršku od grupe Udruženje veterana „Garda panteri“ za njegovo zalaganje i angažman u litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zoran Leković

– Naš brat Zorislav Leković, bivši pripadnik garde Panteri, jedan kršni Srbin iz Crne Gore danas (je) borac za očuvanje svetinja u Crnoj Gori. Imali smo nekoliko boraca iz Crne Gore koji su bili dobrovoljci kod nas, dvojica su poginula. Našu braću ne smijemo zaboraviti. Uvjek uz njih, Ne damo svetinje – poručeno je tada sa Fejsbuk profila Udruženja veterana u znak podrške Lekoviću.

Prva bjeljinska laka pješadijska brigada, poznata kao specijalna brigada „garda Panteri“ učestvovala je u brojnim operacijama tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Njome su komandovali Ljubiša Simić Mauzer koji je ubijen nakon rata, 2000. godine i Bogdan Pantelić Panter, koji je poginuo 1992. godine, po kojem je ova formacija kasnije i prozvana.

Nakon izbora 30. avgusta u Pljevljima je zabilježeno više incidenata i napada koji su imali vjersku i nacionalnu konotaciju.

Između 1. i 2. septembra su kamenovane prostorije Islamske zajednice u tom gradu, u koje je ubačena poruka „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“. Taj slučaj nije do danas riješen.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Obrad Pavlović
Obrad Pavlović
01.07.2021. 18:28

Konačno da vidim jednog pravog Četnika. Nije to nekakva loša kopija kao Narko Kovačević niti kao Andrija Mandić i Vesna Bratić zajedno. Leković ima sve oosobine pravog četnika: Divljaštvo, bezobzirnost, bahatost, glupost i naravno krvožednost ili neutaživa želja za klanjem, svih redom a može i bez reda, Klao bi taj Hrvate, Albance Muslimane, Bošnjake,Crnogorce, antifašiste komuniste i sve nepodobne Srbe.A kad bi mu ponestalo pobrojanog „materijala“ na red bi došli i ostali
Čekao sam, ma koliko sam znao da je uzaludno da ga neko iz vladajućih struktura proglasi aktivistom DPS-a, ali ne mogu od zorta! Znaju da im pravi Četnik to nikada ne bi oprostio.
Vjerujući da se Crna Gora ubrzano približava Srbiji onoj ravnogorskoj i svetosavskoj pa makar i izokola preko one Dodikove tvorevine koju jedino Srbija priznaje kao državu, Leković je pravo iz štale izletio na ulicu, nemajući vremena ni da se pristojno obuče. Nije za potcjenjivanje ni od koga dobija podršku!?Tako se najkraćim putem stiže do pomirenja i spriječavanja podjela. Još kad stigne crkveni blagoslov okrvavljenog oružja. Već viđeno!
Istina otišla je SPC i korak dalje, te je sa ideološkog nivoa uređivanja prešla i na uređivanje državnog ustrojstva…Aman ljudi dokle?

Nacion
Nacion
02.07.2021. 16:38
Repliciraj  Obrad Pavlović

Vjerovatno dok ne završe posa SRB SVETA, koji je Picousti zacrtao.

Sponzor

Najčitanije