Povežite se sa nama

Svijet

KINA ŽESTOKO PROTESTUJE: Amerika dodala kineske kompanije na crnu listu zbog ljudskih prava

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da se “odlučno protivi” dodavanju 23 kineske kompanije na američku ekonomsku crnu listu zbog pitanja koja uključuju kršenja ljudskih prava i povezanosti s represijom nad manjinama.

Prema izjavi portparola, kinesko ministarstvo trgovine reklo je da je uključivanje kineskih firmi  i osoba “ozbiljno kršenje međunarodnih ekonomskih i trgovinskih pravila” i “nerazumno suzbijanje” kineskih fabrika.

Masovni pritvori i represija

Kineska vlada “poduzeće potrebne mjere kako bi zaštitila legitimna prava i interese Kine”, navodi se u saopštenju. Američko ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da je na svoju ekonomsku crnu listu dodalo 14 kompanija i drugih subjekata. NJima je izuzetno otežano poslovanje u Sjedinjenim Državama.

Te su kompanije kazali su, “umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe u sprovođenju kineske kampanje represije, masovnih pritvora i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura, Kazahstanaca i pripadnika drugih muslimanskih manjinskih skupina u ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiangu”.

Peking te optužbe decidirano negira.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije