Povežite se sa nama

Globus

KINESKI ROVER PROVOZAO SE NA MARSU: Poslao je i prve fotografije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kineski rover kojim se upravlja na daljinu prošao je danas kroz rampu sonde i spustio se na površinu Crvene planete.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, vozio se površinom Marsa u 10:40 po pekinškom vremenu, prema postu na službenom kineskom profilu rovera na društvenim mrežama.

Kina se ovog mjeseca pridružila SAD-u kao jedina nacija čija su se vozila kretala po Marsu. Bivši Sovjetski Savez je spustio vozilo 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju nekoliko sekundi kasnije.

Tražiće znakove drevnog života

Zhurong koji teži 240 kilograma, ima šest instrumenata, uključujući i topografsku kameru visoke rezolucije, proučavaće zemlju i atmosferu površine Marsa i tražiti znakove drevnog života, uključujući i bilo kakvu podzemnu vodu i led, koristeći radar, tokom svoga 90-dnevnog istraživanja.

Prve fotografije

Prve fotografije koje je snimio rover objavila je u srijedu Kineska svemirska agencija.

Tianwen-1 bio je jedna od tri sonde koje su stigle do Marsa u februaru.

Američki rover Perseverance spustio se 18. februara u veliku depresiju zvanu Jezero, više od 2000 kilometara udaljenu od Utopije Planitije.

Hope – treća letjelica koja je pristigla – nije dizajnirana da sleti. Poslali su je Ujedinjeni Arapski Emirati, orbitira iznad Marsa, skupljajući podatke o vremenu i atmosferi.

Perseverance i Zhurong su među tri robotska rovera koji djeluju na Marsu. Treće je NASA-in Curiosity, koji je sletio 2012. godine.

NASA-in InSight, koji je 2018. godine sletio na površinu planete kako bi istraživao njezinu unutrašnjost, stacionarni je modul.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije