Povežite se sa nama

Politika

KNEŽEVIĆ: Premijer pod pritiskom odustao od Temeljnog ugovora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, saopštio je da je u potpunosti jasno da je premijer Zdravko Krivokapić pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Temeljnog ugovora u Beogradu. Knežević je, u emsiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao da je premijer dobio prijetnje i političke poruke od Dritana Abazovića i zapadnog faktora da će mu, u slučaju potpisivanja u Beogradu, biti srušena Vlada.

„Svima je situacija jasna“, kazao je Knežević i istakao da ne vjeruje da je premijer spreman da potpiše Temeljni ugovor.

On je naveo da je Krivokapić nepotpisivanjem Temeljnog ugovora iznevjerio potpisivanje političkog saveza, ali   povjerenje građana.

„Mislim da niko nema pravo da se igra sa povjerenjem građana što se tiče Temeljnog ugovora“, dodao je.

Knežević je dodao da ono što se dogodilo u Beogradu predstavlja svojevrsni skandal, da je Krivokapić u Beograd otišao da potpiše ugovor, a da je u međuvremenu promijenio svoj stav.

„U potpunosti je jasno da je on pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Ugovora“, kazao je jedan od lidera DF-a.

„Premijer je i sam obećavao da će da potpiše Temeljni ugovor, i čitav taj naš savez sa SPC je baziran na jednom dogovoru da je potrebno donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da Krivokapić bude na čelu te liste“, kazao je Knežević u „Argumentima“.

Rekao je i da nije čitao Temeljni ugovor.

„Smatram da je tu poblem što je jedna od ugovornih strana SPC i država Crne Gora, i što jedna od normi jasno konstatuje da je SPC jedina kanonski priznata u Crnoj Gori, i da država ne smije favorizovati neke pseudo-pravoslavne vjerske zajednice“, rekao je Knežević na TVCG.

„CPC prepoznaje sistem kroz stanicu policije na Cetinju, nju ne priznje ni Vaseljenski sabor… Ne možemo mi formirati pravoslavne crkve ne partijskim kongresima. Što se mene tiče, CPC kao pseudo-pravoslavna crkva može da funkcioniše u zatvorenim sistemima, ali ne može biti priznata kao kanonska crkva“, dodao je on.

Temeljni ugovor, kako je kazao Knežević, nije zakon, već sporazum Crkve i države koji proizilazi iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„CPC nema pravo na imovinu, svetinje i duhovno nasljeđe četiri eparhije u Crnoj Gori. Kako će oni da upražnjavaju vjeru, to me ne zanima.“

Predsjednik DNP-a rekao je da ne vidi problem zbog čega Ugovor nije objavljen.

„Stvaranje atmosfere da se SPC pokušava predstaviti kao okupator, predstavlja jedno bespotrebno i vještačko podizanje tenzija“, dodao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije