Povežite se sa nama

Društvo

KNEŽEVIĆ TUŽIO ĐUKANOVIĆA: Uvrijedio je srpski narod

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Biznismen Duško Knežević podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

On je u prijavi između ostalog naveo da je Đukanović “zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti”, kao i da je “direktno uvrijedio srpski narod, pokazujući neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, iako je očigledno nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda”.

Poručio je i da je Đukanović počinio krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore” i “krivično djelo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 362 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

Knežević je krivičnu prijavu podnio preko svog advokata Zdravka Đukanovića.

“Dana 4. 6.2021. godine, u Podgorici, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji organizovanoj povodom posete članova Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, sa umišljajem, svjestan svog djela i njegove protivpravnosti, htio izvršenje djela, zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti, tako što je kao aktuelni Predsjednik Crne Gore u ostrašćenom obraćanju jasno poručio “… odnos Srbije prema Crnoj Gori i drugim državama u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama devedesetih godina, odnosno da se pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama ugrožava suverenitet susjednih država”, “…To se događalo devedesetih, epilog znamo -140 ili 150 hiljada ljudskih žrtava, razorena vrijedna imovina… Nadao sam se, makar za našeg života , nećemo doći u rizik da ponavljamo takve greške i da se u početnim fazama takve greške već ponavljaju”, čime je direktno uvrijedio srpski narod, pokazujući neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, iako je očigledno nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda, pokušavajući da svoje probleme i očigledan politički sunovrat zamagli i prebaci na teren međunacionalnih sukoba, afirmišući kao 30 prethodnih godina mržnju prema svemu što je srpsko, negirajući pri tome i sopstveno srpsko porijeklo, a sve ove navode iznio kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao Predsjednik Crne Gore, čime je izvšio kvalifikovani, najteži oblik ovog krivičnog djela”, naveo je Knežević u krivičnoj prijavi.

U prijavi se dodaje da “budući da je krivično djelo izvršeno zloupotrebom položaja i ugrožavanjem srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, prijavljeni je izvršio i preduzeo radnje koje su obuhvaćene kvalifikovanim oblikom ovog krivičnog djela čime je izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore i krivično djelo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 362 Krivičnog zakonika Crne Gore”.

Knežević je u prijavi naveo i da predlažu da se “protiv osumnjičenog pokrene krivični postupak preko nadležnog tužilaštva”.

“Da se pred nadležnim tužilaštvom pokrene krivični postupak na koji pozvati i saslušati osumnjičenog. Da se po potrebi preduzmu i druge radnje radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisana krivična djela. Da se po potrebi preduzmu druge radnje”, piše u krivičnoj prijavi.

U  Obrazloženju krivične prijave se navodi da je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji organizovanoj povodom posjete članova Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, na način, vrijeme i mjesto kako je opisano u ovoj krivičnoj prijavi, izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije