Povežite se sa nama

Vijesti

KO JE NAREDIO BRUTALAN NAPAD NA GRAĐANE: Jokić izdao komandu?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nezvanični izvori Pobjede iz bezbjednosnog sektora tvrde da je na građane ispaljeno – oko 1.000 patrona raznih vrsta suzavca. Tokom akcije, kažu oni, tri puta su policajci tražili dopunjavanje zaduženih količina „hemije“. To je, prema informacijama našeg lista, tri puta manja količina bačenog suzavca od one 2015. godine tokom razbijanja nasilnog protesta DF-a, ali na znatno manjoj površini. To znači da je koncentracija bojnog otrova na Cetinju bila ogromna

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, izdao je 5. septembra, u neđelju ujutro, naredbu da se grupa građana koja je mirno stajala ispred policijskog kordona na Dvorskom trgu na Cetinju, u znak protesta zbog namjere da se mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović ustoliči u Cetinjskom manastiru, rastjera suzavcem, šok bombama i gumenim mecima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije do danas ćute o brutalnom napadu na građane koji su mirno iskazivali bunt. Crnogorska prijestonica duže od četiri sata bila je izložena hemijskim otrovima. Desetine građana povrijeđeno je od šok bombi i gumenih metaka, a mnogi su imali tegobe zbog izloženosti suzavcu.

Crnogorska policija još nije izašla sa preciznom brojkom građana koji su povrijeđeni nakon intervencije.

KOMANDA

Nezvanični izvori Pobjede iz bezbjednosnog sektora tvrde da je na građane ispaljeno čak oko 1.000 patrona raznih vrsta suzavca. Tokom akcije, kažu oni, tri puta su policajci tražili dopunjavanje zaduženih količina „hemije“.

To je, prema informacijama našeg lista, tri puta manja količina bačenog suzavca od one 2015. godine tokom razbijanja nasilnog protesta DF-a. pri tom, sve je izvedeno na znatno manjoj površini. To znači da je koncentracija bojnog otrova na Cetinju bila ogromna.

– Jokić je, još dok je trajala akcija, naredio policiji da pokuša da pokupi što više „čaura“ od suzavca, kako bi prikrili dokaze o količini ispaljenih patrona – kažu naši sagovornici.

Goran Jokić

Više hiljada Cetinjanki i Cetinjana, uz podršku nekoliko hiljada građana iz svih krajeva Crne Gore, od petka popodne bili su na ulicama prijestonice pripremajući odbranu grada od pokušaja nasilnog upada na Cetinje sveštenstva Crkve Srbije kojima je svu logistiku obezbijedila nova crnogorska vlast. Čak su, o čemu je Pobjeda pisala u više navrata, u sve akcije direktno bili uključeni i pripadnici bezbjednosnog sektora tuđe države – Srbije.

U neđelju ujutro je u crnogorskoj prijestonici uhapšen i bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović pod optužbom da je napao policijski kordon. I baš tada crnogorska policija krenula je u brutalni obračun sa građanima Crne Gore okupljenim u prijestonici.

Jokić, koji je bio i šef operativnog štaba bezbjednosnih službi, zaduženog za organizaciju ustoličenja Mićovića u Cetinjskom manastiru, kako kažu naši izvori, nadležnima koji su akciju pratili iz Podgorice, rekao je da su građani na policijski kordon na Dvorskom trgu bacili „molotovljev koktel“ i na osnovu tog podatka, navodno je i dobio „zeleno svjetlo“ da policija krene na građane.

On je izdao i naređenje da uhapse Veljovića.

– Prije nego je ispaljen suzavac, Veljović je razgovarao sa jednim policajcem iz kordona tražeći od njega da ga pušti da prođe. Neki od policajaca tada su počeli da spuštaju štitove u namjeri da se pridruže građanima – kažu izvori Pobjede.

U tom trenutku, tvrde sagovornici naših novina, Jokić je izdao naredbu da se ispali suzavac i sa jednim policijskim službenikom uhapsio Veljovića.

Hapšenje Veljovića najvjerovatnije je isplanirano, kako smatraju naši izvori, nakon što je komandu nad akcijom na Cetinju, u neđelju između četiri i pet sati ujutro, od direktora Uprave policije Zorana Brđanina praktično preuzeo njegov pomoćnik Miloš Rakonjac, kako bi se informacijom da su mu stavljene „lisice na ruke“ zaplašili građani i lakše rastjerali.

Desant Perića i Mićovića

Odlučeno je da Mićović i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje budu transportovani helikopterom Vojske Crne Gore, a namjera je bila i da se razbiju sve barikade koje su građani napravili prilazima Cetinju kako bi građanski protest i njegovi akteri bili poniženi i domaćoj i međunarodnoj javnosti odaslata poruka da se radi o grupi ekstremista koji Crkvi Srbije i njenim vjernicima onemogućavaju slobodu vjeroispovijesti.

Zbog toga je angažovana i mehanizacija predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića kako bi on i policija razbili barikade pripremljene na prilazu gradu s budvanske strane.

Plan im je pokvarila činjenica da je na glavnom prilazu gradu, na Belvederu, bukvalno bilo napravljeno utvrđenje, a najjače su bili – okupljeni građani. Na Belvederu, duž klanca prema Cetinju, bilo je nekoliko hiljada ljudi spremnih da ne ustuknu, ali ono što je policiju više brinulo su bili oni koji su u pripravnosti čekali po okolnim brdima da naprave novu blokadu kada pred suzavcem uzmaknu oni koji su bili na cesti…

Belveder nije pao. Građani su uspjeli nezvane goste da onemoguće da u prijestoni grad ušetaju kako su bili naumili. Prisili su ih da ne prođu nijednom cetinjskom ulicom i da u Cetinje, pred Cetinjski manastir, budu spušteni iz vazduha i isto tako vraćeni.

Kada su Mićović i Perić stigli u Cetinjski manastir, počelo je i povlačenje građana sa Belvedera prema gradu u kojem su odjekivale detonacije ispaljenog suzavca, šok bombi, gumenih metaka, a on se davio u hemijskom dimu…

Naši izvori ukazuju i na interesantan detalj da se direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, nakon što je omogućio da u našu zemlju neometano uđu službenici srpske Bezbjednosno-informativne agencije i njihovi saradnici, više nije direktno miješao u akcije.

– Imao je u operativnom štabu svog čovjeka Bojana Vukčevića koji ga je izvještavao o svakom detalju, a ovaj njemu prosljeđivao informacije koje su mu stizale iz BIA. On je uz premijera Zdravka Krivokapića koji u njega ima bezrezervno povjerenje – kažu naši izvori.

DEDINJE U PODGORICI

Događaje na Cetinju juče je komentarisao i šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković koji je istakao da intrigiraju odluke direktora policije i ministra unutrašnjih poslova koji su bili protiv akcije policije „i danima upozoravali da bi ustoličenje mitropolita na Cetinju moglo izazvati nesagledive posljedice po stabilnost države“.

– Dedinje je te noći bilo u Podgorici, a premijer je bio posluga na kanabeu sa koga se uz osmijehe pratio razvoj situacije. Ipak, predsjednik Vlade bi trebalo da zna da je izrekao notornu neistinu koja ga je uvukla u lavirint iz kog nema izlaza. Uz dobro poznatu kontradiktornost, ova je bila najopasnija i ujedno okidač za reakciju policije. Kao kapetan na komandnom mostu, uzeo je crveni telefon i rekao – neko je bacio „molotovljev koktel“, reagujte, dok se na Cetinju pjevalo: „Još ne sviće rujna zora“ – saopštio je on.

Ironično konstatuje kako su lideri DF-a „brojali količine bačene hemije i dobacivali da nije dovoljno ako premijer i dalje želi da zadrži premijersku funkciju, što je njega iziritiralo, pa je naredio da se bojni otrov baca na sve što se kreće“.

– Naravno, sve ovo ne bi moglo proći bez šampiona relativizacije. Pretpostavljate da se radi o svemogućem koordinatoru svih službi ovozemaljske moći, koji je porukama da se na Cetinju brane tone kokaina i velika bogatstva, te da oni koji su tamo nemaju svoj stav, već su vođeni zaludnim idejama lidera DPS, pokazao najveći stepen licemjerstva i diletantizma – istakao je Živković.

Otišao je dalje, dodaje on, pa je skup nazvao i terorističkim.

– Glasnuli su se i funkcioneri GP Ura da tamponiraju štetu, jer ako kiksaju na izborima na Cetinju, zalud sva priča o zaštiti nacionalnih interesa, pa su bogougodno pozvali na smirivanje tenzija i dali podršku protestima, dok je lider njihove stanke građane zasipao hemijom u cilju zaštite države od izgrednika i kriminalaca – naglašava Živković.

On pita zašto se čin ustoličenja morao obaviti pred kordonima policije i borbenim vozilima?

– Da li je to ispostavljen dug koji je država morala ispuniti crkvi jer je ona ustoličila na vlast, je li to inat predsjednika Vlade da se osveti Cetinjanima jer tamo nije dobrodošao, sada još manje, ili link potpredsjednika Vlade s ovozemaljskim silama druge ili drugih država, pa je i on morao odužiti dio duga koji ima – navodi funkcioner DPS-a.

Ocjenjuje da je akcija na Cetinju bila potrebna Krivokapiću kako bi se iskupio pred „dedinjskim autokratom“.

– Mentor iz Beograda je dirigovao, a Krivokapić izvršavao, pomućenog razuma i svijesti, vjerujući da time čini svoju svetu dužnost, upotreba sile za njega je bila obaveza i mjera stvarima, kako i sam često zna kazati – rekao je Živković.

Oglasio se i Marko Rakočević iz Socijaldemokrata s ocjenom da su „neovlašćene osobe donosile odluke o brutalnom napadu na građane“.

– Imamo lažnog premijera i marionetsku Vladu. Ova vlast želi da satre nezavisnu Crnu Goru i da je udalji od EU. Crkva i produžene ruke srpskih i ruskih uticaja nam vode državu! Odakle pravo Joanikiju da ucjenjuje državu po cijenu prolivanja krvi? Po čijem nalogu su politički predstavnici srpskog i ruskog establišmenta u Skupštini, boravili u Vladi 5. septembra – pitao je na Tviteru predsjednik podgoričkog odbora SD Marko Rakočević.

Zbog aktuelne situacije u zemlji sastalo se predsjedništvo Bošnjačke stranke sa zaključkom da očuvanje građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore mora biti prioritet svih društveno-političkih činilaca, kako bi Crna Gora sačuvala mir i stabilnost i nastavila svoj evropski put. Oni su pozvali na dijalog u društvu.

Apel za CETI

Cetinjski odbor Socijaldemokratske partije pozvao je juče Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) da u najkraćem mogućem roku utvrdi kvalitet vazduha i tla na gradskom području prijestonice Cetinje. Ističu da i poslije pet dana od upotrebe nekoliko stotina, „ako ne i hiljada suzavaca i drugih sredstava građani osjećaju posljedice“.

– Život građana u užem gradskom centru je postao nepodnošljiv, a posebno su na udaru starije osobe, djeca i lica sa respiratornim problemima – saopštili su oni.

Ističu da je potrebno „u hitnom roku utvrditi štetnost otrova i hemikalija koji su korišćeni prilikom brutalne intervencije Abazovićeve policije prema mirnim građanima Cetinja, kako bi se pristupilo odgovarajućim procedurama kojim bi životna sredina ponovo postala bezbjedna“.

Filipović: Ko je suspendovao Ustav?

Član Izvršnog odbora DPS-a Slobodan Filipović saopštio je juče da „informacija koja se pojavila u medijima, prema kojoj su navodno, Krivokapić, Injac, Joanikije i Marko Milačić odlučivali o putanji kretanja srpskih episkopa, korišćenju vojnog helikoptera i detaljima akcije Uprave policije, ukoliko je tačna, jasno svjedoči da ustavni poredak u Crnoj Gori više ne postoji“.

– Ovo je pokazatelj da institucije u Crnoj Gori više ne funkcionišu već da su zaposjednute od strane pojedinaca koji nemaju nikakve nadležnosti u procesu odlučivanja. Dakle, suspendovan je Ustav, komandni lanac u sektoru bezbjednosti i neovlaštena lica komanduju bezbjednosnim sektorom čime je u potpunosti derogirana podjela vlasti kao jedan od ključnih ustavnih principa – rekao je on.

On je zahtijevao odgovore na pitanja „ko upravlja bezbjednosnim sektorom u Crnoj Gori, ko upravlja Upravom policije i Ministarstvom odbrane, ko je dao dozvolu da Marko Milačić, poslanik u Skupštini Crne Gore, laik kome je paljenje NATO zastave bio vrhunac intelektualnih i političkih kapaciteta, odlučuje o nacionalnoj bezbjednosti i komanduje policijskim akcijama“.

– Po kom osnovu je o istim pitanjima odlučivalo svešteno lice Joanikije Mićović – istakao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije