Povežite se sa nama

Vijesti

KOMAR: Jedino Crnogorci u Crnoj Gori nemaju nikakva vjerska prava

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Profesorica Fakulteta političkih nauka Olivera Komar reagovala je danas na Tviteru povodom kritika na račun protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića.

– Vidim ovih dana “iščuđavanje” nad tim otkud otpor na Cetinju. Istina, teško je razumjeti da su Crnogorci jedini narod koji u današnjoj Crnoj Gori nema nikakva vjerska prava. Gotovo cjelokupna kulturno-istorijska i vjerska baština stvarana generacijama njihovih predaka kalkulantstvom i kratkovidošću bivše, te kalkulantstvom i podaništvom aktuelne vlasti gotovo u potpunosti je prepisana na crkvenu organizaciju druge države.

Svima koji ne žmure širom otvorenih očiju potpuno je jasno da je u pitanju organizacija koja sad već otvoreno radi na negiranju crnogorskog identiteta i krivotvorenju kulturno-istorijske baštine u cilju asimilacije Crnogoraca – napisala je Komar.

Otuda, kako dodaje, otpor i nepristajanje na represiju, sada već podržanu represivnim mehanizmima vlasti.

– Formalno pravo svojine stečeno na „kus“ način koristi se, da se Crnogorcima uskrati pravo na vjersku službu u crkvama i manastirima širom Crne Gore – rekla je Komar.

Navodi i da se isto to pravo negira se u slučaju Cetinjskog manastira, koji je, dodaje, nekim čudom, ostao u formalnoj svojini građana Cetinja.

– Neukusno je poređenje sa necivilizovanim otporom paradama ponosa. Ako ostavimo po strani degutantnost i banalnost analogije – LGBTQI+ zajednica ne negira prava onima koji toj zajednici ne pripadaju – napisala je on.

Ocjenjuje i da bi odgovorna vlast u kontekstu nikad veće podijeljenosti i ozbiljne ugroženosti mira i bezbjednosti zaustavila činjenja koja provociraju reakciju građana Cetinja i velikog broja građana širom Crne Gore i otpočela dijalog koji će rezultirati uvažavanjem vjerskih prava svih građana

– Zbog toga, Cetinje, 22. avgust 2021 – navela je Komar na Tviteru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RiR
RiR
20.08.2021. 16:19

Svaka čast gujici KOMAR !
odličan komentar !

Sponzor

Najčitanije