Povežite se sa nama

COVID-19

KONFERENCIJA IJZ: Nove mjere, obolijevanje od korone na najmanjem nivou od jula 2020.

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Oblijevanje od korna virusa na najmanjem je nivou od jula 2020. godine, saopštio je  direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić. On je na konferenciji za medije saopštio da je prošle sedmice bilo u prosjeku 48 novozaraženih, trenutno su aktivna 683 slučaja, a 83 kovid pacijenta su hospitalizova. Od punoljetne populacije građana Crne Gore, skoro 30 odsto je primilo jednu dozu, a oko 20 odsto i drugu dozu vakcine.

„U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije i Turske, a blizu smo Hrvatskoj, Kipru i Italiji. Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 000 stanovnika od 19 zemalja EU – npr. od Holandije, Španije, Švedske, Belgije, Grčke, Danske, Slovenije…“, saopštio je Galić.

Istakao je i da je Crna Gora procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva od Bugarske, koja je članica EU, ali i od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Kosova.

Galić je poručio da je, bez obzira na pozitivne podatke, potrebno da se građani pridržavaju mjera i da se vakcinišu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Borko Bajić, saopštio je da su usvojene nove epidemiološke mjere koje će važiti od 5. do 18. juna.

Nove mjere 

1) U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 lica, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti, i to da ugostiteljski objekti obezbijede da:

– svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka,

– obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima,

– razmak između stolova bude najmanje dva metra,

– za stolom sjede najviše četiri gosta,

– rad organizuju, u periodu od 7 časova do ponoći,

– onemoguće uslugu samousluživanja, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje,

– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama Instituta,

– obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada,

– zabrane izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 časa,

Organizatori proslava maturskih večeri – škole dužne su da odrede lice koje će biti odgovorno za prisusvo propisanog broja lica na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata.

2) Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora – škole da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

3) U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i sl.), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju.

I dalje je zabranjena muzika uživo unutar ugostiteljskih objekata.

4) Državljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru, što od ranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Bajić je saopštio da razmatraju zahtjeve za kretanje preko granice i ostalih ograničenja koja su na snazi.

Doktorka Slađana Račić, iz Doma zdravlja Podgorica, saopštila je da se u svim opštinama privremeno gase neki vakcinalni punktovi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije