Povežite se sa nama

Vijesti

KONFUZIJA U BEZBJEDNOSNOM SEKTORU: Ako policija krene silom da razbija okupljanje građana, Đukanović može da traži proglašenje vanrednog stanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najveći problem, po ocjeni bezbjednosnih stručnjaka koje je kontaktirala Pobjeda, ogleda se u činjenici da aktuelni komandni sastav Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost nikada do sada nije obezbjeđivao skup visokog rizika. To se uočava i prema kontradiktornim komandama, nesinhronizaciji službenika policije i ANB-a, akcijama koje se najave, a potom ne realiziju

Operativni štab kojim rukovodi načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić sa zaduženjem da u crnogorskoj prijestonici omoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija u ozbiljnom je problemu, jer još nemaju jasnu strategiju kako, prije svega, da patrijarha srpskog Porfirija, ali i Joanikija koji će ga dočekati u Podgorici, uvedu u Cetinje i Cetinjski manastir.

Cetinjani, ali i građani iz ostalih crnogorskih gradova, najavili su proteste u prijestonici 5. avgusta, kada je Crkva Srbije planirala da organizuje ceremoniju ustoličenja svog mitropolita u Cetinjskom manastiru, uz poruku da neće dozvoliti da ova crkva na ovakav način ponizi Cetinje i Crnu Goru.

Podršku građanima najavilo je više opozicionih partija, ali i predsjednik naše zemlje Milo Đukanović, koji je poručio da će, ako ne bude uvažen apel da se Joanikije ustoliči mimo Cetinja, on 5. septembra biti u prijestonici „na mjestu gdje će se braniti čast i dostojanstvo naše zemlje“.

OPASNOST

Đukanovićeva najava izazvala je dodatne probleme policiji kako da obezbijede skup kojem će prisustvovati prvi čovjek države, štićena ličnost.

U takvoj situaciji, ako krenu da silom razbijaju protest, dolaze u vrlo neugodnu poziciju koja se može tumačiti i kao nasilno ugrožavanje prava na slobodu zbora i govora i većeg narušavanja javnog reda i mira – Đukanović, kao predsjednik države i predsjednik Savjeta za odbranu i bezbjednost, u takvim okolnostima može da zatraži proglašenje vanrednog stanja – u Crnoj Gori ili na dijelu crnogorske teritorije.

Po Ustavu, član 133, odluku o vanrednom stanju na dijelu teritorije donosi Skupština Crne Gore. U aktuelnom sazivu, parlamentarna većina ima samo jedan glas više.

– Ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savjet za odbranu i bezbjednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane – ističe se u članu 133 Ustava.

Ta mogućnost svakako može da u značajnoj mjeri sputa nasilne akcije policije, u slučaju da takva komanda stigne bez razumnog povoda ili na osnovu pogrešne procjene bezbjednosnog rizika.

(NE)SPOSOBNOST

Izvori Pobjede iz bezbjednosnih službi kažu da čelnici ovog sektora, od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je koordinator svih bezbjednosnih službi u zemlji do šefova ANB-a i Uprave policije Dejana Vukšića i Zorana Brđanina, vode akciju „zbunjujuće, dezorjentisano i konfuzno“.

– Šef operativnog štaba Goran Jokić nema autoritet ni kapacitet da adekvatno rukovodi aktivnostima u svojoj zoni odgovornosti. S druge strane, ogromno je nepovjerenje u odnosu na aktivnosti agenata tajne policije koji su pod kontrolom srpske BIA preko Vukšića – tvrde naši izvori.

Foto: Stevo Vasiljević

Najveći problem, po ocjeni bezbjednosnih stručnjaka koje je kontaktirala Pobjeda, ogleda se u činjenici da aktuelni komandni sastav Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost nikada do sada nije obezbjeđivao skup visokog rizika. To se uočava i prema kontradiktornim komandama, nesinhronizaciji službenika policije i ANB-a, akcijama koje se najave, a potom ne realiziju.

Operativci javne i tajne policije svakog dana su na Cetinju i pokušavaju da naprave plan.

– Razmišljaju o blokadi ulaska u Cetinje, blokadi glavnih saobraćajnica prema Cetinjskom manastiru, ali je problem kako sprovesti blokadu kad će Cetinjani svakako izaći na ulice, tako da će biti teško sprovesti Porfirija i Joanikija do Manastira – navode naši sagovornici.

Kažu da je jedna od opcija bila i da ovu dvojicu na Cetinje dovedu helikopterom koji bi se spuštio na stadion, ali im je i u toj situaciji veliki problem – kako da velikodostojnike SPC sprovedu do Manastira…

Policajci, dodaju oni, nijesu spremni da „uđu u obračun“ sa građanima i protive se Jokićevoj ideji da se protesti, ako bude potrebno, razbiju i hemijskim sredstvima.

– Svi se nadaju da ustoličenja neće biti na Cetinju. Svi to vide kao jedini spas – ističu naši sagovornici.

POGREŠNI POTEZI

Brojni iskusniji policajci nezadovoljni su i akcijom hapšenja građana koji su prevozili majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog iz Podgorice na Cetinje, koje je naručila Crnogorska pravoslavna crkva.

– Smatraju da je to glupost Jokića, što je izazvalo revolt i tako policiju unaprijed svrstalo protiv crnogorskih građana – dodaju oni.

Nevolje za policijsko obezbjeđenje pravi i Crkva Srbije, jer su se, prema nezvaničnim informacijama, u Cetinjskom manastiru već skupile desetine muškaraca iz kriminogenih struktura kako bi ga ,,branili“.

Pobjeda je već objavila da je više lica iz Nikšića, osuđivanih za više krivičnih djela, boravilo na Cetinju 22. avgusta ispred Cetinjskog manastira. Oni su se i javno pohvalili na društvenim mrežama, nazivajući sebe ,,nikšićkim kobrama“.

Više grupa sličnih ektremista iz Budve, Tivta i Podgorice – prema tvrdnjama tih izvora – spremno je na poziv da dođe na Cetinje. Neki od ekstremista stacionirani su i u Podgorici, kako bi im bili podrška.

Izvori Pobjede koji su bliski organizatorima protesta, međutim, kategorični su da „nikom na pamet ne pada da ide na Manastir“.

– To je naša svetinja. Jedino što tražimo je da Joanikija tu ne ustoličavaju. Niko od nas neće se primaći Manastiru – tvrde oni, ali i naglašavaju da ,,po svaku cijenu neće dopustiti ponižavanje Cetinja“.

Samo žele mirnim protestom, kako kažu, da pošalju jasnu poruku novim crnogorskim vlastima i Crkvi Srbije da ne mogu da „ponižavaju Crnu Goru“.

KONSULTACIJE

U toku su i konsultacije suverenističkih snaga. Iz Liberalne partije juče su saopštili da su sa NVO Crnogorski zbor u ponedjeljak veče u Podgorici organizovali sastanak sa suverenističkim parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama, organizacijama civilnog društva, građanskim aktivistima i intelektualcima.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u državi.

– Poseban fokus sastanka bio je na najavljene događaje na Cetinju, odnosno ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve planirano za 5. septembar u prijestonici kao i reakcije građana i demokratske javnosti na takav skup za koji država nema nikakvog sluha – saopštili su oni.

Naglašavaju da su svi učesnici konsultacija podržali „demokratski i građanski protest ogromne većine građana protiv politike širenja mržnje i negiranja identiteta kako građanske države tako i svih onih koji nijesu pristalice nacionalističke i klerikalne politike koja se nameće iz centara moći u državi i regionu“.

Pozvali su građane Crne Gore „da slobodno, dostojanstveno i demokratski iskažu svoj protest protiv takvih pojava u društvu i da, masovno i bez straha od represije države, uzmu učešće na najavljenim okupljanjima“.

Bošnjačka stranka pozvala je juče na dijalog kako bi se sva goruća pitanja rješavala unutar institucija sistema.

– Pozdravljamo svaku inicijativu koja doprinosi zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori. Ne smijemo dozvoliti da nas podignute tenzije ponovo vrate u devedesete godine. Smatramo neophodnim jačanje unutrašnjeg dijaloga sa svim društvenim činiocima, isključivo unutar institucija – poručili su oni.

Oglasili su se i iz Crnogorskog pokreta proglasom koji je dobio podršku više od 600 građana s porukom da se „suočeni sa nedobronamjernim postupanjem crnogorske vlade, koju je sastavio vjerski poglavar strane crkve u Crnoj Gori, kojim se podrivaju temelji državnog ustrojstva i sam ustavni poredak“ obavezuju da će „braniti tekovine na kojima počiva Crna Gora kao građanska, multinacionalna i antifašistička Crna Gora“.

– Vlast koju kontroliše viši i niži crkveni klir Srpske pravoslavne crkve preuzela je vlast u zemlji i svojom retorikom i konkretnim potezima dovela u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva naše društvo – državni autoritet, građanski mir, međuvjerski odnosi, osobena kultura, nacionalne osobenosti i tekovine antifašističke borbe. Prepisujući gotovo čitavo pravoslavno kulturno-istorijsko nasljeđe na stranu crkvu, negirajući crnogorski identitet, jezik i naciju, revidirajući istoriju, nova vlast krenula je putem svođenja crnogorske viševjekovne kulturne tradicije na jednonacionalnu i jednovjersku – naglasili su, pored ostalog, i pozvali građane i građanke na odbranu vrijednosti evropske civilizacije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije