Povežite se sa nama

Vijesti

KONSULTACIJE U BEOGRADU: Joanikije sa Porfirijem o ustoličenju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije Mićović otputovao je u Beograd gdje se juče sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede bliskih Beogradskoj patrijaršiji saopštilo je da je tema sastanka bila intronizacija mitropolita Crkve Srbije, koja bi po prvobitnim planovima trebalo da bude na Cetinju, kao i bezbjednosni rizici koje donosi taj skup.

Sastanak je organizovan uoči zasijedanja Svetog arhijerskog sinoda koji bi trebalo da potvrdi odluku o dolasku patrijarha u Crnu Goru.

Dio beogradskih medija i portal Dan objavio je u subotu informaciju da će Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na svom zasijedanju, koje počinje 31. avgusta, potvrditi dolazak srpskog patrijarha Porfirija u Crnu Goru na ustoličenje izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ali se juče SPC nije oglašavala tim povodom.

– Izvjesno je da će patrijarh doći u Podgoricu, ali njegov dolazak na Cetinje zavisiće od procjene bezbjednosnih agencija Srbije i Crne Gore – rekao je izvor Pobjede.

U izvještaju bezbjednosnog sektora koji je predstavljen na Vijeću za bezbjednost navodi se da policija ne može garantovati bezbjednost ustoličenja na Cetinju.

Nova.rs: Vučić ne dolazi na intronizaciju, Vučić kaže da još nije odlučio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, saznaje Nova.rs od izvora u Patrijaršiji SPC.

Vučiću je iz Patrijaršije sugerisano da na Cetinje ne bi trebalo da ide kako njegovo prisustvo ne bi dodatno podiglo tenzije i da bi obred ustoličenja, koji će obaviti patrijarh Porfirije, zadržao isključivo vjerski karakter.

Vučić je, kako saznaje Nova.rs, razloge prihvatio bez protivljenja.

Vučić u izjavi za beogradske medije, je kaza da još nije donio odluku.

-Interesantno je kako svaki dan čitam razne informacije o tome da li ću ići ili neću ići u Cetinje na ustoličenje iako ja o tome ništa nisam rekao. Donijeću odluku o tome da li ću ići na Cetinje, uzimajući u obzir interese Srbije i SPC, kaže Vučić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije