Povežite se sa nama

Društvo

KOR: U Bjelopavlićkoj ravnici dobar dio obradivog zemljišta zatrpan kamenom, Krivokapić da obiđe naselje Tomaševići

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bjelopavlićka ravnica, nekada žitnica Crne Gore, mogla bi i sada da hrani čitavu državu, ali je neodgovornim upravljanjem dobar dio obradivog zemljišta zatrpan kamenom, a uz magistralni put Danilovgrad-Podgorica umjesto žita, pšenice i usjeva, nikle su hale i hangari, kazali su iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) povodom problema mještana danilovgradskog naselja Tomaševići.

„Dio građana koji je ostao vezan za svoja ognjišta pretrpio je podjelu imanja prolaskom prve magistrale, žrtvovali su se za opšte dobro. Jutros vidimo da mještani danilovgradskog naselja Tomaševići, umjesto da rasterećeno i uz pomoć države razvijaju poljoprivredu, počinju bitku da sačuvaju mogućnost da obrađuju svoja imanja do kojih će im pristup otežati nova, brza cesta koja prolazi između njihovih kuća i imanja“, navodi se u saopštenju KOR-a.

Oni poručuju da su neodgovornim projektovanjem, lokalne i državne vlasti, još jednom pokazali da je projekat ekološke države ispolitizovan, jer je, kako su kazali, onima koji odlučuju o sudbini naroda ekologija i održivi razvoj na poslednjem mjestu, ako ga se ikada i sjete.

„Umjesto da sa poljoprivrednicima djeluju u istom pravcu i rade na razvijanju projekta za dobrobit svih ljudi, oni ih ovakvim projektima guraju u propast, jer neće moći da obrade ni deset kvadrata bašte, a da za to ne utroše desetostruko više vremena i resursa nego do sada“, navodi se u saopštenju.

Iz KOR-a zahtjevaju od predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji, kako su rekli ovih dana obilazi gradove i građane širom bivše Jugoslavije, da pod hitno obiđe i mještane danilovgradskog naselja Tomaševići, kojima će, kako su kazali, pogrešnim odlukama prethodne vlasti život biti znatno otežan.

„Građani Crne Gore, gospodine Krivokapiću, moraju biti Vaš prioritet, a samim tim i njihovi problemi kojima nijesu doprinjeli. Iz medija smo informisani da lokalna vlast ignoriše njihove zahtjeve da im se omogući pristup imanjima, zato očekujemo da ih riješite Vi, sa svojim saradnicima“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da, kao su kazali, nije bilo tako davno kada su bivši premijer Duško Marković, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević obilježili početak radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada, čija je vrijednost 24 miliona eura.

„Žalosno je da se prije početka toliko vrijedne investicije, koju plaćaju svi, pa i mještani koje taj projekat ugrožava, nije našlo za shodno da se saslušaju potrebe ljudi koji žive u najgušće naseljenom mjestu uz magistralu, a koji će platiti dio tog puta, kao i svi mi“, zaključuje se u saopštenju KOR-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije