Povežite se sa nama

Evropa

KORONA UŽAS U PALERMU: Dvije godine čekaju na sahranu, hiljadu sanduka nabacano na ulazu u groblje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Skoro hiljadu sanduka pod šatorom na groblju Rotoli u Palermu, glavnom gradu Sicilije, već dvije godine čeka na red, preminuli ne mogu da budu sahranjeni

„Palermo je grad koji nije u stanju da sahrani svoje preminule“, samo su neki od naslova u italijanskim medijima koji opisuju jezivu situaciju na groblju u tom gradu, na koje svaki dan stiže od 15 do 20 novih kovčega koji se slažu jedni na druge ispod šatora smještenih na staze koje vode do ostalih djelova groblja.

Porodice preminulih često ne mogu da prođu i odnesu cvijeće na grob najmilijih. Onih koji su sahranjeni. U tome ih, dakle, sprječavaju šatori i jezivi zadah koji se iz njih širi.

Neki od sanduka su i bukvalno eksplodirali zbog vrućine i iz njih se izlivaju tečnosti koje su prirodni proces dekompozicije tijela koji bi, inače, trebalo da se dešava pod zemljom.

Na površini, pod šatorima, temperatura prelazi 40 stepeni. Porodice koje su intervjuisali italijanski mediji kažu da već mjesecima svoje preminule mogu da obiđu jedino preskačući ili penjući se na druge sanduke, i da zato izbjegavaju da dolaze, kao i zbog užasno neprijatnog mirisa.

Jedan od intervjuisanih je izjavio i da je njegov otac ispod tog šatora već 14 meseci, te da nema riječi kojima bi opisao užas, s obzirom na nehigijenske uslove, nepoštovanje ljudi i čina smrti, te bola koji osjećaju porodice znajući da njihovi najmiliji nijesu imali dostojanstvenu sahranu već leže u nabacanim sanducima na temperaturi koja prirodno dovodi do toga da se sadržaj sanduka raspada i širi neprijatan miris.

Razlog je nedostatak mjesta za sahranjivanje ljudi. Potrebno je novo groblje, kao i da napokon proradi krematorijum koji je pokvaren, tako da ako neko želi da kremira preminule mora da ide u druge gradove, u Mesinu ili Kozencu na primjer.

Nažalost, kao što to često biva, čitav slučaj zavisi od političkih sukoba i činjenice da se političari svađaju među sobom oko toga čija je odgovornost. Kao u pingpong meču, političari prebacuju odgovornost jedni na druge ne nalazeći rješenje više od dvije godine.

Projekat izgradnje novog groblja je zatvoren u fioci već dvadeset godina, a ima mnogo i onih koji su iskoristili ovu situaciju – bilo je dovoljno da plate mito kako bi preskočili red i sahranili preminule koji bi, inače, čekali na red i do dvije godine. Policija je otkrila i da postoji plan mafije da izgradi privatno groblje.

Naime to je ideja Đuzepea Greka koji je nećak mafijaša Mikelea poznatog kao „papa“.

No, kako izjavljuju članovi porodica i podvlače mediji, ne postoji opravdanje za ovakvu situaciju koja pogađa dostojanstvo ljudi. Oni su napušteni, bez sahrane, natrpani pod šatorom kao „roba“ u magacinima tržnih centara sa kojom ne znaju šta da rade. Takvo nešto je nemoguće zamisliti u zemlji koja sebe smatra civilizovanom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije