Povežite se sa nama

Ekonomija

KOSTIĆ: Dijeljenje budžeta bez produkcije biće problematično

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kada želite da podijelite nešto što nije proizvedeno, to može da bude problematično, kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić komentarišući usvojeni budžet. On smatra da nas pristup preraspodjele bez produktivnosti može dovesti do zaduživanja

Kako tumači Kostić, fokus ovog budžeta je preraspodjela, ne produkcija.

“Socijalno popularni ciljevi nijesu tako loša stvar, ali dati prioritet socijalno-popularnim ciljevima u odnosu na produkciju i ono što je stvaranje, onda je to upitno, da ne kažem problematično”, kazao je Kostić.

On je napomenuo da rast standarda građana zavisi od toga koliko se produktivno koriste resursi.

“Produktivnost je ta koja određuje granice rasta zarada i povrata na investicije, a to su dva elementa koja determinišu društveni bruto proizvod”, kazao je analitičar.

Kada želite da podijelite nešto što nije proizvedeno, to može da bude problematično, dodaje Kostić.

“Sa stabilnim rastom, produktivnosti stvara se bolji standard”, kazao je on.

Smatra da je dobro što poslanici nijesu podržali rast akciza.

“Jer smatram da bi to dovelo do pada, a ne rasta poreskih prihoda. U obrazloženju tog zakona stoji da bi se doprinijelo zdravlju, a bilo bi obrnuto, jer bi se ljudi rađe odrekli voća nego duvana. Dakle time ne doprinosite zdravlju, već štetite. Zatim domaća tražnja bi se preusmjerila da region, a siva ekonomija bi takođe zaživjela”, kazao je on.

Dobro je i što nije usvojen zakon za podizanje gotovine.

“Time bi poslodavci bili anatemisani. Time bi se postavile biznis barijere i nanijelo bi se više štete nego koristi”, kazao je on.

Tvrdi da će u jednom momentu doći vrijeme da se preraspodjeljuje ono što nije proizvedeno. S tog ekonomskog stanovišta, to nije održivo.

“Ako se budžet zadrži godinu to će za naše tumačenje biti održivo, a ustvari on može da bude eksterno finansiranje, pa se to ne zove prilagođavanje, već eksterno finansiranje i to može da ima ozbiljne implikacije na buduće zaduživanje”, kazao je Kostić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije