Povežite se sa nama

Društvo

KRAJ VD FUNKCIJE: Ivica Stanković odlazi 10. juna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon šest godina i osam mjeseci na čelu tužilačke organizacije, primakao se i kraj ere Ivice Stankovića – na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta 10. juna biće donijeta odluka o prestanku njegove v. d. funkcije, jer je po sili zakona već stekao pravo za odlazak u starosnu penziju, saznaju Vijesti u vrhu tužilaštva.

Plan je da tog dana aktuelni sastav Tužilačkog savjeta izabere i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a prema važećem Zakonu o tužilaštvu (član 48), piše da TS većinom glasova bira v. d. VDT-a iz reda tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva.

To će značiti da će Tužilački savjet birati sa spiska od osam tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, a novi vršilac dužnosti mogao bi da bude Stankovićev zamjenik Dražen Burić, Sonja Bošković, Stojanka Radović, Đurđina Nina Ivanović, Radmila Ćuković i Jelena Đaletić.

Na spisku će se najvjerovatnije naći i imena nedavno izabranih tužilaca u VDT – Lidije Vukčević i Veljka Rutovića, iako formalno nikada nijesu ni stigli iz Specijalnog državnog tužilatva u kojem su ostali na ispomoći zbog velikog broja predmeta…

Tužilački savjet je u odgovoru „Vijestima“ naveo da su 25.05.2021. godine, kada je nastupio razlog za prestanak tužilačke funkcije Ivici Stankoviću zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, obaviješteni o tome. „U skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu odluku o prestanku funkcije rukovodioca državnog tužilaštva Tužilački savjet donosi, najkasnije u roku od 30 dana, od dana prijema obavještenja. Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta sa dnevnim redom – donošenje odluke o prestanku funkcije v.d. vrhovnog državnog tužioca – državnog tužioca Ivice Stankovića, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i određivanje v.d. vrhovnog državnog tužioca zakazana je za 10. jun 2021.godine“, piše u odgovoru TS-a.

Kako je to predviđeno članom 105 Zakona o državnom tužilaštvu, TS je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja mora da konstatuje prestanak funkcije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije