Povežite se sa nama

Ekonomija

KRIVOKAPIĆ: Crna Gora više nema prava da beskrajnim aneksima „rješava“ probleme loših pregovora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

redsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, posjetili su juče sjedište Termoelektrane Pljevlja, gdje su razgovarali sa čelnim ljudima EPCG, koje je predvodio izvršni direktor Nikola Rovčanin, saopšteno je iz Vlade.

Kako su naveli, Krivokapić upoznao je rukovodstvo Termoelektrane sa evropskim trendovima u oblasti energetike koji su sasvim transparentni i pouzdani i u odnosu na koje Crna Gora, koja je otvoreno krenula sa implementacijom evropskih normi i vrijednosti, mora da reaguje partnerski i odgovorno.

„Za sve što jeste unapređenje zatečenoga, ja kao predsjednik Vlade jesam, ali sam takođe i za oprez i za domaćinski odnos, za proračun i viziju, za pouzdanu tehno-ekonomsku analizu – koliko bi zaista ekološka rekonstrukcija Termoelektrane mogla da košta i šta i koliko se tom rekonstrukcijom dobija, a šta se gubi i za koji period. Da se vidi koja je dara, a koja mjera. Naravno, licitiranja oko cijene ulaganja u rekonstrukciju ne smije biti. Crna Gora više nema prava da beskrajnim aneksima „rješava“ probleme loših pregovora ili još gorih planova“, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade upozorio je prisutne na „vrlo referentnu činjenicu“ da se Crna Gora strateški, pregovrački vezala za 2024/2025. kao godine u kojima treba da okonča svoj put ka EU, te da već sada, ono što EU proklamuje kao svoje ciljeve, mora biti vrlo ozbiljno shvaćeno i prihvaćeno i od strane država pristupnica.

Govoreći o perspektivama u oblasti energetike u Crnoj Gori, premijer je pomenuo kao vrlo realne i moguće projekte vezane za Jadransko-jonski gasovod u zaleđu Bara, te istraživanje gasa u crnogorskom dijelu Jadrana.

Sagovornici su se usaglasili da OIE nemaju alternativu i da je zadatak kako Vlade tako i EPCG da se energetski sektor razvija u pravcu izgradnje novih “zelenih” izvora električne energije – u skladu s pravilima Energetske zajednice koja je predvodnik “zelene politike” u ime EU.

– Predstavnici EPCG su informisali predstavnike Vlade o značaju projekta ekološke rekonstrukcije TE kao i o statusu samog projekta. Obzirom da TE ”Pljevlja” predstavlja vrlo značajan element sigurnosti i stabilnosti rada crnogorskog elektro-energetskog sistema, treba da nastavi sa radom sve dok se ne obezbijede zamjenski kapaciteti u predstojećem periodu. Iz EPCG su saopštili da će se ovim projektom konačno riješiti problem zagađenja Pljevalja (projekat toplifikacije grada) i TE dovesti u rang s najsavremenijim termoelektranama kada je u pitanju primjena ekoloških mjera za ovakve tipove postrojenja.

Kako su kazali, ekološka rekonstrukcija bloka će stvoriti preduslove za uspješnu energetsku tranziciju (planiranje i izgradnja zamjenskih energetskih kapaciteta), kao i mogućnost rada TE za period od narednih 10-15 godina. Projektom ekološke rekonstrukcije, takođe, stvaraju se preduslovi da EPCG izvrši značajne investicije u OIE i time uspješno prođe kroz proces energetske tranzicije – navodi se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije