Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: IJZ procjenjuje da prvih dana septembra može biti i do 1.000 zaraženih dnevno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ustoličenje Joanikija dobilo je tendencije koje su nepoželjne. Postoje tri rizika. Jedan je bezbjednosni, epidemiološki i treći su potencijalna iznenađenja, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u Nikšiću.

On je kazao da kad se analizira situacija sve se mora uzeti u obzir i da je od Instituta za javno zdravlje dobijen interesantan stav.

– Dobili smo da tendencija koja je očigledna i da po onome što je karakteristika delta soja, treba očekivati da broj novozaraženih bude 1.000 dnevno. To je brojka koja se nikada do sada nije desila i treba sve da zabrine. Dobili smo podatak i da bi broj hospitalizovanih mogao biti preko 300 što ograničava mogućnosti zdravstvenog sistema. Stoji i jedna čudna karakteristika u preporuci IJZ. Da se omogućava da na skup dođu oni sa digitalnim sertifikatom, čime uvodite jednu apsolutnu novinu na otvorenom prostoru bez kontrole ulaza. On se može kontrolisati na zatvorenom prostoru. Ovdje ne postoji mogućnost da se realizuje sa takvom preporukom – rekao je Krivokapić.

Najavio je da će Vlada pratiti situaciju i biti pažljiva prema svakom građaninu ali i da moraju ispoštovati obavezu po Ustavu – da je pravo slobode vjeroispovjesti svima zagarantovano i da je ustoličenje čin koji je planiran duži vremenski period, kao i da protesti, ukoliko ih bude, budu pod istim uslovima koji važe za sve.

Narednih dana ćemo donijeti najoptimalniju odluku koja ide u korist svih građana, najavio je premijer.

Upitan o izjavi Milana Kneževića da će se narednih dana odlučiti da li će ustoličenje biti na Cetinju ili Podgorici, Krivokapić je kazao da je iznenađen.

– Pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine niti Savjeta, već isključivo pravo Mitropolije. Ta saznanja da neko može da mijenja mjesto i lokaciju su za mene iznenađenje. Ja sam juče rekao da mi se čini da smo svi pomalo zbog divne slobode koju osjećamo krenuli u tokove koji za demokratiju nisu prepoznatljivi. To znači da nemate toleranicije i razumijevanja za druge – kazao je premijer.

– Nekako smo došli da pričamo o ustoličenju kao da je problem Crne Gore. To je problem onih koji žele da nedemokratskim sredstvima povrate vlasti i sačuvaju kapital koji su stekli – smatra Premijer uz ocjenu da svaka ideologija ima pravo da kaže bilo šta, ali da treba voditi račina „šta se iza svega ovoga valja“.

Ocijenio je može biti riječ o nezadovoljstu onih koji su izgubili vlast i onih koji u novoj vlasti nisu ostvarili ono što su naumili.

– Ta dva nezadovoljstva se prelivaju na nešto što treba da je radost za svakog vjernika – rekao je Krivokapić u Nikšiću.

Zabrinut je, kako kaže, što su svima puna usta Evropske unije, ali da se kad god treba nešto uraditi po tom pitanju – spotaknemo.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije