Povežite se sa nama

Politika

KRIVOKAPIĆ-LINDE: Potvrđena liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, upriličio je radnu večeru povodom posjete ministarke vanjskih poslova Švedske, Nj.E. An Linde. Podsjetimo, Ministarka Linde boravi u dvodnevnoj posjeti Crnog Gori, u okviru švedskog predsjedavanja Organizacijom za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Predsjednik Vlade iskoristio je priliku da sa ministarkom Linde podijeli utiske o najvažnijim dosadašnjim rezultatima u realizaciji prioriteta koji su dio agende švedskog predsjedavanja. To se, prvenstveno, odnosi na odbranu evropskog bezbjednosnog poretka, promociju sveobuhvatnog bezbjednosnog koncepta OEBS-a, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost, kao i na doprinos u rješavanju konflikata u OEBS – ovom regionu.

Zdravko Krivokapić - An Linde

Sagovornici su se saglasili da OEBS ima jedinstvenu vrijednost kao organizacija, čiji je zadatak prevencija konflikata i izgradnja povjerenja i saradnje među zemljama članicama, te da će Crna Gora svojim aktivnostima u okviru Organizacije, nastaviti da doprinosi što uspješnijoj realizaciji i implementaciji projekata od obostranog interesa.

Predsjednik Vlade je sagovornici zahvalio na veoma svrsishodnoj i konkretnoj saradnji koju Crna Gora ima sa Misijom OEBS u Podgorici, apostrofirajući važnost daljeg napredovanja u ključnim reformskim projektima koje Vlada trenutno sprovodi. Ovo se, prije svega, odnosi na reformu izbornog zakonodavstva, unapređenje demokratskih procesa, vladavine prava, slobode medija i rodnu ravnopravnost.

Zdravko Krivokapić - An Linde

Ministarka Linde je posebno pohvalila uspješnu, demokratsku tranziciju vlasti nakon izbora u avgustu prošle godine, za koje je naglasila da su protekli u veoma dobroj atmosferi. Istakla je da je dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao zrelost svih državnih aktera u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona. Ministarka Linde je procijenila da je ovo pokazatelj spremnosti Vlade da vodi otvoren i transparentan proces u donošenju novih ili inoviranih zakonskih rješenja, uz poziv za dijalog svim zainteresovanim političkim grupacijama u Parlamentu. Potvrdila je da se na ovaj način još jednom afirmativno ocjenjuje i potvrđuje liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU, apostrofirajući podršku našem primarnom vanjskopolitičkom prioritetu – da budemo prva naredna članica EU.

Osvrnuvši se na borbu sa pandemijom COVID-19, ministarka Linde pohvalila je napore Vlade Crne Gore u kontekstu procesa imunizacije građana, rekavši da je trend opadanja broja oboljelih u čitavom svijetu evidentan. To nas, kako je naglasila, učvršćuje u nadi da će se epidemiološka situacija uskoro normalizovati, što će rasteretiti zdravstveni sistem i stvoriti potrebne preduslove za obnovu ekonomije.

Radnoj večeri, pored premijera Krivokapića, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije