Povežite se sa nama

Politika

KRIVOKAPIĆ: Ne dajem ishitrene izjave o događajima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić za Radio Slobodna Evropa tvrdi da nijednu izjavu o događajima u Crnoj Gori nije dao ishitreno, bez prethodnog prikupljanja i analize podataka

Krivokapić je odgovorio na upit RSE da prokomentariše nekoliko slučajeva u kojima su zvaničnici, uključujući i njegov kabinet, reagovali na osnovu netačnih ili nepotpunih informacija koje su objavili mediji.

To, osim pitanja medijske pismenosti državnog aparata, otvara i pitanje posljedica koje njihove izjave mogu izazvati.

„Niti mediji provjeravaju osjetljive informacije, niti shvataju opasnost dijeljenja poluinformacija i dezinformacija u momentima podignutih tenzija“, kaže za Radio Slobodna Evropa Darvin Murić iz Centra za demokratsku tranziciju koji reakcije vrha vlasti na dezinformacije vidi kao spregu politike i medija:

„S druge strane, poslednji ljudi od kojih bi smjelo da se očekuje da nasijedaju na to i da se istrčavaju na takve poluinformacije i dezinformacije su najviši državni funkcioneri. Nažalost, to su u Crnoj Gori, u suštini, standardni načini vođenja politike a i medija, donekle“, kaže Murić, urednik platforme Raskrinkavanje, koja se bavi analizom medijskih sadržaja u cilju suprotstavljanja manipulacijama i povećanja medijske pismenosti.

Slučaj sa Cetinja

Poslednji takav primjer je objava informacije da je na Cetinju 27. juna napadnut svještenik Srpske pravoslavne crkve sa sinom, koju su odmah po objavi komentarisali premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić osuđujući napad. U policijskom saopštenju istog dana navodi se da „nije bilo fizičkog napada“.

Šef parlamenta je pozvao nadležne da bez odlaganja i po zakonu procesuiraju počinioce ovog napada.

“Najoštrije osuđujem napad na rektora Cetinjske bogoslovije, oca Gojka Perovića na Cetinju”, napisao je Bečić na Twitteru.

“Želimo da vjerujemo da napad na oca Gojka Perovića i njegovog sina na Cetinju nije realizacija jučerašnje prietnje predsjednika države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića”, piše u Krivokapićevom reagovanju na taj događaj. Dan ranije, Đukanović je na kongresu mladih kazao da je DPS spremna da tekovine koje su stvorili brani „do poslednje kapi krvi“.

Novinaraka Vesna Rajković Nenadić ukazuje na “evidentan” pad novinarskih standarda u Crnoj Gori, kao poseban problem vidi reakciju zvaničnika na problematične medijske sadržaje.

“Premijer nije smio da izda saopštenje u kojem navodi da je pop napadnut, što se pokazalo da nije tačno. Inače, posljednja saopštenja koja potpisuje Krivokapić ukazuju da ih piše neko ko ili ne zna taj posao ili ko najmjerno diže tenzije u društvu, čemu sam sklonija da vjerujem”, kaže Rajković-Nenadić za RSE.

Informacije premijera

Premijer Krivokapić je Radiju Slobodna Evropa odgovorio da smatra da nije ishitreno reagovao te da se dogodio napad, iako ne fizčiki, o kome je kako tvrdi imao zvanične informacije:

„Zar ugrožavanje lične sigurnosti neko može da nazove ‘nije bilo napada’? Zar prijetnje, psovke i pokušaj fizičkog nasrtaja nisu napadi?“, naveo je Krivokapić za RSE.

Vesna Rajković Nenadić smatra da je u ambijentu svakodnevnih tenzija i “duboko polarizovanog crnogorskog društva”, ogromna uloga nosioca državne vlasti.

“Nije opravdanje da je nešto rekao premijer ili predsjednik. Poluinformacije se moraju provjeravati, izjave takođe, jer kao što vidite to što je rekao premijer ujutro, popodne se ispostavi kao potpuna neistina”, kaže za Rajković-Nenadić.

Dan kasnije oglasio se i Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučivši policiji da se blagovremeno oglašava povodom događaja, koji mogu da vode produbljivanju različitih konflikata.

“Povodom događaja na Cetinju o kojem su određeni mediji neobjektivno pisali i tako doprinijeli da se crnogorska javnost uznemiri i podignu tenzije u ionako već podijeljenom društvu Uprava policije se oglasila gotovo pri samom isteku dana, saopštenjem u kojem su iznijeti zvanični detalji kojima se demantuju ranije, očigledno poluistinite i lažne informacije o konkretnom događaju“, kaže se u saopštenju.

Dramatičan rast dezinformacija

Direktor nevladine organizacije Medija centra Goran Đurović kaže za RSE da su poslednji događaji pokazali da u Crnoj Gori postoji „dramatičan rast netačnih informacija“ koje se plasiraju preko medija.

„Nažalost, da kažem nedostatak iskustva kada je u pitanju rad Vlade da se prepoznaju oni mediji koji šire dezinformacije, ali i da se prepozna potreba da se osjetljivi trenuci i incidenti predstavljeni u medijima prethodno provjere sa državnim organima. To je već nesnalaženje zvaničnika aktuelne vlasti i onih koji rade u Vladi. I to će se, nadam se, promijeniti“, kaže Đurović.

Premijer Krivokapić za RSE navodi da nijednu izjavu o događajima u Crnoj Gori nije dao bez prethodnog prikupljanja i analize podataka:

“Zdrav ambijent nastaje tako što se jasno utvrđuje odgovornost svih činilaca društvene zajednice. Svjedoci smo serije neodmjerenih, zapaljivih i nedgovornih izjava političara koji je zaposjeo najvišu ustavnu poziciju u državi i nije predmet analize”.

Premijer Krivokapić kaže da kada bi mediji i državni organi analizirali izjave predsjednika Đukanovića, lako bi došli do rješenja „enigme“ ko podstrekava i podiže tenzije u Crnoj Gori:

“Kada predsjedniku Đukanoviću gledate kroz prste u Tužilaštvu, ali i u dijelu medija i javnosti, onda je jasno zašto nastaju ovakve situacije”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije