Povežite se sa nama

Društvo

KRIVOKAPIĆ: Ovih dana ću sve učiniti da Temeljni ugovor bude što prije potpisan!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je za Euronjuz Srbija da će potpisati Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i da ne radi ništa tajno.

Navodi da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike i da bi bio nedostojan premijer da je potpisao ugovor u Beogradu tokom večernje posjete patrijarhu.

Crnogorski premijer poručuje da ne planira da podnese ostavku, a da je ponudio 30. oktobar kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti „onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio“, misleći na mitropolita Amfilohija.

-Mislim da su ovih deset dana možda najtežih deset dana u mom životu, jer ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno. Nema nikakve politike. Kad je u pitanju Crkva ja ne kalkulišem. Da li su postojali drugi politički razlozi? To treba da pitate onu stranu koja je nametnula mjeru potpisivanja Ugovora tokom trajanja Sabora naše SPC- dodao je on.

Kazao je da je potpisivanje temeljnog Ugovora čisto i tehničko pitanje nasleđa Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

-Svoditi i izdizati to na takav nivo, mislim da nije bio ni trenutak, ni vrijeme, ni način. A oni koji su saučesnici u tome su isključivo i samo političari. Političari koji zagovoraju jednu opciju da je politika – svemoć, a zaboravljaju da pored njihove svemoći, živimo u prolaznom i kratkom vremenskom intervalu i jedino što pobjeđuje je istina. Zato sam jednom političaru rekao da sam uradio sve što je do mene i da će istina pobijediti danas, sjutra ili za 10 godina. Namjere ne možete sakriti, a namjere određenih ljudi i danas se vide- tvrdi Krivokapić.

Naveo je da je pred početak Sabora SPC, ne znajući i ne sluteći šta se može desiti, uputio patrijarhu Porfiriju pismo u kome je jasno kazao da je za potpisivanje temeljnog Ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore.

-I moja obaveza nije obaveza samo vjernika, nego obaveza čovjeka koji štiti Ustav i Zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosledan do kraja. Posle toga su se dešavale određene političke igre i predigre i ja sam vam možda samo spomenuo jednu rečenicu kada sam otišao u Beogradu – da ako ne bude potpisan Temeljni ugovor, da će se desiti ne znam kakvo čudo. Smatrao sam da je potpuno neodgovorno to tako definisati i donio sam odluku u četvrtak na osnovu tri nivoa razmatranja. Prvi i lični, ja sam imao porodične probleme i to je javnosti poznato. Drugi dio – kao vjernik sam odlučio da odem u Patrijaršiju i lično kažem te stavove koji su jasni. I naravno, treći razlog je državnički i u tom državničkom odnosu, moram da vam kažem jednu činjenicu koja je nesporna – nije postojalo u istoriji, jer smo mi analizirali te elemente naknadno, da je neko otišao na takav način, u to vrijeme i pošteno rečeno, pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor. Ja bih bio nedostojan premijer da sam to uradio, ali obavještavam svu javnost da ću ovih dana sve učiniti da taj Temeljni ugovor bude što prije potpisan-poručio je Krivokapić.

Kako kaže, mnogi ga prozivaju da daje izjave, pa da ih onda demantuje.

-Ja se samo želim osloniti na izjavu patrijarha Porfirija koji je meni lično obećao, mislim da je to zvanično i rekao, da će prva njegova posjeta biti upravo ovde na prostorima Crne Gore i da je to možda najbolji trenutak za potpisivanje tog ugovora-istakao je Krivokapić.

Na pitanje hoće li vratiti mandat pošto Demokratski front tvrdi da je izgubio povjerenje, Krivokapić kaže da zna da taj stav postoji bukvalno i tokom izglasavanja ove Vlade.

-Permanentno je prisutan i odmah nakon početka funkcionisanja te Vlade. To ništa nije novo, oni nisu podržavali ovu Vladu istinski, i naravno, u politčkom licemjerju je izgleda sve dozvoljeno. Taj stav koji žele da iskažu, imaju prilike da to urade na osnovu Ustava. Ja sam rekao neposredno posle premijerskog sata i ostajem pri tom stavu – ja ostavku podnijeti neću. Neka me smijene, neka to bude istorijski dokaz njihove opredijeljenosti da posle 75, odnosno 30 godina doživimo slobodu, demokratiju, počnemo da stabilizujemo sve institucije, da ih oslobodimo, jer većinom su zarobljene i da krenemo u ekonomski preporod Crne Gore- zaključio je Krivokapić.

Izvor: (Euronews Srbija)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije