Povežite se sa nama

Politika

KRIVOKAPIĆ PORUČIO: U mojoj Vladi biće samo eksperti; DF ucjenjuje Vladu oko budžeta; Imam informaciju da mi je Katnić spremao hapšenje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Jedino ekspertska Vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i ja ostajem pri tom stavu“, saopštio je Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore. On je istakao da u njegovoj Vladi „neće biti niko osim eksperata“.

„Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može biti upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako, kao što osluškujem, određeni političari“, istakao je Krivokapić u intervjuu TV Vijesti.

Na pitanje da li planira kadrovska osvježenja, kadrovsku rekonstrukciju Vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je rekao da to zahtijeva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

„Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, mjera Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Najmanje dva sporna člana Temeljnog ugovora

Premijer je za TV Vijesti kazao da su sporna dva člana Temeljnog ugovora.

„Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam iznio naš stav vezan za Temeljni ugovor a to je da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule“, rekao je premijer.

Na pitanje koji su članovi sporni, Krivokapić je kazao da se jedan odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori.

„Pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vjernik, odlučio sam da zaštitim zemlju u kojoj živim. To podrazumijeva da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno, pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori – Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. A drugi sporan momenat je Član 7, dio koji se tiče tog trenutka neusklađenosti, odnosno imovinska pitanja koja su predviđala dodatna preispitivanja elemenata koja još uvijek nijesu katastarski upisana“, istakao je premijer.

Ni 200 dana rada Vlade nije dovoljno da sve analizira

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je kazao da ni 200 dana nije dovoljan period da se na pravi način sve analizira. On je naveo da je program rada Vlade za 2021. takav da je sve mjerljivo i da će vladina služba prezentovati urađeno kada bude tačno 200 dana Vlade.

„Niko nije vjerovao projektnim ciljevima koje smo postavili u borbi protiv pandemije, ali evo vidi se da ćemo 15. juna imati realizovan plan od 30 odsto vakcinisanih“, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio na negativnu kampanju koja je vođena protiv Vlade kada je bila u pitanju borba sa pandemijom i da su pokazali strateško djelovanje i pomak.

Krivokapić je naveo da su kroz pakete pomoći opredijelili 160 miliona eura za pomoć privredi i građanima, a da se nada da će turistička sezona biti i bolja od projektovane budžetom.

Premijer je kazao da bi Vladu ocijenio trenutno četvorkom i da je to motivacija da budu još bolji.

Krivokapić je naveo da su se opredijelili za rizik privremenog finansiranja da bi mogli da naprave programski budžet sa softverskim rješenjima koja su postojala, ali nisu primjenjivana i da je zbog toga taj proces trajao duže.

DF ucjenjuje Vladu oko budžeta, a na štetu građana; Ne bi bilo promjene da nisam bio na čelu liste

Na pitanje koga smatra odgovornim za to što budžet još uvijek nije usvojen, Krivokapić je rekao da smatra one koji ucjenjuju Vladu u vezi sa glasanjem o budžetu.

„Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je pomalo nekorektna. Krenuli su u optužbe odmah nakon izglasavanja Vlade, čak i tokom izglasavanja je bilo političkog licemjerja. Zakon o budžetu omogućava funkcionisanje svih građana“, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li on osjeća odgovornost zbog budžeta, Krivokapić kaže da su radili predano, ali da nijedno rješenje koje su predali nije prihvaćeno od strane određenih poslanika i da to nije korektno jer se radi o pogrešnim očekivanjima.

„Da ja nisam predvodio listu, ne bi se desile promjene u Crnoj Gori. Nisam ja najzaslužniji, ali sam ja uradio sve sa moje strane…“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kaže da se nije pokajao i da je posao vođenja Vlade najodgovorniji posao koji se može imati, a da se političke partije uglavnom vode rejtinzima.

Navodi da nema podatke zbog čega je DF odlučio da ipak glasa za budžet i da nema saznanja da je oko toga posredovao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Krivokapić kaže da pokojni mitropolit Amfilohije nije učestvovao u formiranju Vlade na nivou imena, ali da je bio zainteresovan da se Vlada formira i da izmijeni Zakon o slobodi vjeorispovjesti.

Premijer kaže da samo brine o svim građanima bez izuzetka i da ne kalkulišu kakva će biti reakcija političkih partija.

„Možda je naš najslabiji dio odsustvo promocije ostvarenih rezultata“, navodi Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da osim potpredsjednika Dritana Abazovića u Vladi nema političara i da oni ne razmišljaju politički.

Predsjednik Vlade kaže da je šverc cigareta vrlo prepoznatljiv u međunarodnim razmjerama i da je problem spoznao i u kontaktima sa ambasadorima Kvinte i da je poručio da Vlada to neće tretirati nikada kao državni posao.

„Ja bih volio da neko podnese krivičnu prijavu kada su pitanju te optužbe. Zbog toga nisam otišao na Odbor za bezbjednost da bi me maltretirali bespredmetnim pitanjima i notornim neistinama. Neka ponude dokaze“, naveo je Krivokapić.

Veljović podstiče proteste komita i njihovo ponašanje na Bogetićima

Na pitanje kako je onda na sličan način optužio bivšeg šefa policije Veselina Veljovića. Krivokapić je rekao da je sadašnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića prošao kroz Bogetiće službenim vozilom bez ikakvih problema, a da je onda vozilo sa istim statusom bilo opkoljeno.

Naveo je da je lako povezati to što Veljović podstiče proteste komita i njihovo ponašanje na Bogetićima.

Na podsjećanje da je utvrđeno da je napravljen propust i da je zbog toga njegova kćerka dovedena u situaciju, Krivokapić je podsjetio na slučaj kada je u dvorište njegove došao muškarac i da je njegovo ponašanje ukazivalo na to da je povezan sa policijom na neki način, te da se radi o bivšom vojnom licu…

Otkrio je i da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao da je policija uradila sve, ali da tužilaštvo nije pokazalo volju da se tim slučajem detaljno bavi.

Na pitanje zašto nije preispitao status ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić navodi da mu je dao još jednu šansu zato što je nelegalna gradnja bila u periodu prije nego što je postao ministar.

Krivokapić je najavio da će već na sjutrašnoj sjednici Vlade biti stavljen na moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići.

„Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan“, poručio je Krivokapić.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Krivokapić je poručio da nikada neće niti on niti ostali ministri ikoga štiti.

Naveo je da i zbog problema sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem zakasnio Zakon o porijeklu imovine i da je to pitanje preuzeo potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, te da se očekuje da u septembru bude u skupštinskoj proceduri.

O presudi Mladiću: Sud pravde je rekao svoje, poštujem odluke

Komentarišiću presudu Haškog suda bivšem komandantu vojske RS Ratku Mladiću, premijer Zdravko Krivokapić je večeras u emisiji Načisto kazao da poštuje odluku i ga obavezuje ono što je potpisao sa liderima koalicije.

“Taj sporazum je jasan i precizan. Na bazi tog sporazuma pokrenuo sam smjenu ministra Vladimira Leposaviću. Takav stav imam i oko presude. Sud pravde je rekao svoje, još nakon 50 godina može istorija da priča o nekim detaljima koje ne znamo”, naveo je premijer.

On je kazao da je ugovor sa konsultantom Vladimirom Vukovićem raskinut na njegovo insistiranje, ali i da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić imala isti stav.

Hapšenje

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog, kako je kazao, veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

„Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan“, naveo je Krivokapić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije