Povežite se sa nama

Politika

KRIVOKAPIĆ: Vlada CG baštini inkluzivnost, dijalog, toleranciju i prožimanje različitosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je i te kako svjesna činjenice da je EU utemeljena na vrijednostima otvorenog društva i zajedništva, inkluzivnosti, dijalogu, toleranciji i prožimanju različitosti i to su upravo vrijednosti koje baštini aktuelna Vlada Crne Gore, istakao je premijer Zdravko Krivokapić na sastanku sa ambasadorima država članica EU u Crnoj Gori danas u Vili Gorica.

Premijer je učesnicima sastanka poručio da je cilj ovakvih susreta uvijek isti – da se zajednički identifikuju pitanja kojima je potrebno pokloniti posebnu pažnju u narednoj fazi usmjeravanja Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), naročito nakon održavanja prve političke Međuvladine konferencije s EU 22. juna 2021. u Luksemburgu.

Kako navode u saopštenju iz Kabineta premijera, Krivokapić je istakao da se cjelokupno društvo već dva mjeseca bavi pitanjem svečanog ustoličenja mitropolita Joanikija, ali na način koji se ne može uvijek ocijeniti kao sasvim racionalan i dobronamjeran, te da je intencija Vlade sve vrijeme bila da se svi građani Crne Gore priklone razumu i toleranciji.

„Nismo se štedjeli. Razgovarali smo i sa građanima i sa predstavnicima MCP, i predstavnicima lokalne samouprave. Imali smo sjednicu Vijeća i kao premijer, podstakao sam održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost. Uradili smo sve što je bila naša dužnost, a što se od nas očekuje u ovako zahtjevnim situacijama”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade istakao je da aktuelna Vlada želi da se vodi pozitivnim, evropskim primjerima i iskustvima koja podrazumijevaju preventivno djelovanje policije, te da je upotreba sile ili represivnih metoda od strane vlasti, koja je simbol slobode i demokratskih promjena u Crnoj Gori, nešto što nikada ne dovodi do pozitivnog rješenja.

“Raduje me činjenica da je Mitropolija crnogorsko primorska odlučila da vjersko okupljanje ograniči na prostor porte Cetinjskog manastira, uz molitveno prisustvo crkvenih velikodostojnika i predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore. Nadam se da će mir, razumijevanje i ono što najviše nedostaje Crnoj Gori, a to je tolerancija, ipak da prevlada. Mir i stabilnost nemaju alternativu i na tome intezivno radimo”, kazao je Krivokapić.

Svi politički akteri da pokažu visoku svjesnost i odgovornost

Premijer je izrazio nadu da će i svi politički čimbenici u Crnoj Gori, bez izuzetka, pokazati visoku savjesnost i odgovornost, jer je Mitropolija crnogorsko primorska napravila veliki iskorak u korist građanske tolerancije, razumijevanja, ljubavi i mira, i odustala od neupitnog prava da upriliči veliko, svenarodno sabranje. Ovim postupkom, sužava se prostor svima koji bi željeli da planiranim, isceniranim incindentima i sukobima, politički profitiraju, a na štetu građana Crne Gore.

„U svjetlu najnovijeg presjeka epidemiološke situacije u Crnoj Gori, premijer Krivokapić goste je upoznao i sa odlukom Ministarstva zdravlja koju je MCP kao organizator svečanosti, svakako dužna da ispoštuje.
U prilog podršci opštedruštvenom dijalogu, zajedništvu, toleranciji i boljoj epidemiološkoj situaciji u državi, predsjednik Vlade kazao je ambasadorima da je Vlada odlučila da ne održi planiranu priredbu ‘Luča slobode’ u znak prošlogodišnjeg izbornog trijumfa, ali je rekao da se nada da će Skupština Crne Gore, 30. avgust upisati u kalendar državnih praznika demokratije“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da bi se postigao zacrtani cilj – članstvo u EU, Vlada je svjesna da je dužna da podstiče politički dijalog o svim pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu u Skupštini, te da se trudi i da svim unutarpolitičkim subjektima pošalje poruku da se što prije, i dejure i defakto, mora postići društveni konsenzus, kako bi dominantna opredijeljenost građana Crne Gore za EU bila ispoštovana do kraja.

“Po pitanju poglavlja 23, novoformirani tim, u okviru Ministarstva pravde, na čijem čelu se nalazi državni sekretar Bojan Božović, radi vrlo predano i intezivno, kao i ministarstva u čijoj nadležnosti su ostala pregovaračka poglavlja. Borba sa organizovanim kriminalom već pokazuje izuzetne rezultate. Moram da pohvalim Upravu policije i Upravu prihoda i carina koji su uspjeli da, uz pomoć međunarodne zajednice, zaplijene više od tone kokaina”, poručio je Krivokapić.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je izrazila nadu da će nastupajuća sedmica upravo pokazati kapacitet Crne Gore da se kreće evropskim putem.

“Dijalog je nešto što EU podrazumijeva i na čemu insistira. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo, dijalog i zajednički rad svih donosilaca odluka u interesu svih građana. Očuvanje tradicije međuetničkog i međuvjerskog mira i sklada ključno je za njenu evropsku budućnost,” poručila je ambasadorka Popa.

Otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Crnoj Gori Petra Gradišek, iznijela je zvanični stav i očekivanja Slovenije da će crnogorska Vlada uspjeti da se izbori sa svim aktuelnim i budućim izazovima, na dobrobit svih građana Crne Gore.

“Evropska staza je najvažnija za Crnu Goru, a Slovenija koja predsjedava EU, očekuje od Vlade da uloži dodatne napore na sprovođenju svih politika koje vode ka EU. Slovenija će nastaviti da podržava sve zemlje Zapadnog Balkana na tom putu”, poručila je Gradišek.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije