Povežite se sa nama

Turizam

KUKALJ: U Baru petnaest puta više turista u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Baru trenutno boravi više od dvije hiljade gostiju, a u svjetlu sve povoljnije epidemiološke situacije direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj, saopštio je da imaju razloga za optimizam, ali ne i za rekordnu turističku sezonu.

„To je skoro 15 puta više u odnosu na prošlu godinu, a 20 odsto manje u odnosu na 2019. Turisti su uglavnom iz regiona – Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija, Kosovo, a imamo i turista iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza”, rekao je Kukalj.

On je agenciji Mediabiro kazao da je fokus upravo na tim tradicionalnim tržištima, gdje su i sproveli veliki broj promotivnih aktivnosti.

Ono što ih raduje je što ove godine primjećuju postepeni oporavak turizma, dolazaka turista, ali i broja noćenja.

„Naša očekivanja za ovu sezonu je da će svakako biti bolja od prethodne, a lošija od 2019. Na nivou godine očekujemo oko 50 odsto ukupnog turističkog prometa koji je bio u 2019. godini. Nažalost, očekujemo i nešto niže prihode, ali sve u svemu svjesni smo da su se, bar što se tiče prve polovine godine, naše prognoze manje više i ostvarile”, kazao je Kukalj.

Prema njegovim riječima, svaki vikend imaju oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019, a izuzetak je bio prošli vikend kada su imali nešto više od dvije hiljade turista koji su uglavnom bili iz zemalja okruženja, ali i Sovjetskog saveza.

Rekordne godine zasigurno neće biti, ali očekuju određeni turistički promet.
Kada je u pitanju cjenovna politika, ugostitelji su, kako je kazao, prilagodili cijene trenutim uslovima na tržištu.

„Veliki broj ugostitelja je korigovao cijene i spustio ih u odnosu na 2019. godinu. Naša preporuka je uvijek bila da cijene ostanu na nivou od prošle godine i da se ponudi kvalitet više jer je u turizmu jako teško vratiti se na prethodni period i vratiti cijene na nivo kakve su bile prije korone”, kazao je Kukalj.

Turisti su, kako je naveo, u ovom momentu pogotovo osjetljivi. Bar je bio i ostao grad gdje je odnos cijene i kvaliteta uvijek bio dobar.

Menadžerka hotela Adria u Šušnju, Mila Gvozdenović, kazala je da su, na osnovu dosadašnjih upita, optimistični i pozitivni kada je u pitanju ovogodišnja turistička sezona.

Prve goste, kako je rekla, očekuju u drugoj polovini juna.

„Trebalo je da ih imamo i mnogo ranije, to su uglavnom regionalni gosti. Trebalo je da imamo i goste iz inostranstva ali usljed kovid mjera od naše i njihovih država došlo je do pomjeranja. Ono što je pozitivno za nas, nije došlo i do otkaza“, rekla je Gvozdenović agenciji Mediabiro.

Za ljetovanje u Baru najviše su zainteresovani gosti iz regiona.

Zakupac plaže u Sutomoru, Pavle Ćeklić, kazao je da je plaža spremna još od 3. maja te da su se trudili da i ove godine ispoštuju sve epidemiološke mjere.

„Već je sve mnogo bolje nego prošle godine pošto su granice otvorene. Već su stigli gosti iz Srbije i BiH malo iz Rusije, pretežno oni koji tu imaju kuće“, kazao je Ćeklić.

On je naveo da su upravo danas dobili plavu zastavicu i da je sve spremno za sezonu.

„Što se tiče mobilijara ispoštovali smo epidemiološke mjere, postoji razmak između ležaljki. Imamo tuševe sa toplom i hladnom vodom. Gosti su uglavnom zadovoljni. Cijena kompleta je šest EUR, a Morsko dobro nam je dalo popust od 50 odsto za ovu godinu“, zaključio je Ćeklić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije