Povežite se sa nama

Integracije

LEKIĆ: EU uskoro da prevaziđe umor od proširenja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ističući da se građani Crne Gore osjećaju Evropljanima, u Crnoj Gori očekuju da će brzo biti prevaziđena trenutna situacija umora Evropske unije u smislu proširenja s jedne strane, kao i situacija dugog čekanja zemalja aspiranata sa druge strane, istakao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, na konferenciji Instituta za spoljne poslove Republike Italije

Na konferenciji „Italija i raspad bivše Jugoslavije – trideset godina kasnije“, koju je organizovao Institut za spoljne poslove Republike Italije i Nacionalni muzej umjetnosti XXI vijeka iz Rima pored predsjednika Lekića učestvovali su i Đovana Melandri, predsjednica MAXXI fondacije, Ferdinando Neli Feroći predsjednik Instituta za spoljne poslove (IAI), Đuliano Amato, potpredsjednik Ustavnog suda i bivši predsjednik vlade Roberto Antonione, generalni sekretar Centralnoevropske inicijative (CEI).

Kako se navodi u saopštenju Odbora, Lekić je istakao da je bivša Jugoslavija u trenucima kada je funkcionisala njena etničko-kulturna različitost bila fascinantna zemlja, ali da je nažalost njen kraj izgleda bio neizbježan zbog pogrešnih nacionalističkih politika i nedoraslih političara koji su primarno krivi za nasilan i brz tok negativnih događaja.

„Pritom ne treba isključiti i određene međunarodne uticaje koji su doprinijeli divljoj dezintegraciji zemlje“, kazao je Lekić.

U tom smislu Lekić je podsjetio da je i bivši premijer Italije Ćampi ukazivao još 1994, govoreći baš na Institutu za spoljne poslove da je Evropa na početku jugoslovenske krize brzopleto podržavala princip samoopredjeljenja i nevoljno doprinijela tragičnim konfliktima koji su ubrzo izmakli kontroli, između ostalog i zbog embrionalnog karaktera spoljne politike i zajedničke bezbjednosti u tom periodu.

Lekić je zaključio da je bilo relativno lako uništiti jugoslovensku državu, ali da na sreću nije lako uništiti jugoslovensku kulturu koja traje i ima integrativni ulogu na bivšem jugoslovenskom prostoru.

Učesnici konferencije saglasili su se da je Zapadni Balkan uvijek, i u dobru i u zlu bio dio Evrope, njene kulture i istorije. Ističući izuzetan značaj integracije balkanskih država u EU bivši predsjednik italijanske vlade Đulijano Amato je istakao da zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu članice Evropske unije do 2024. godine.

„Cilj konferencije bio je napraviti osvrt na odnos Italije sa bivšom Jugoslavijom i sa onim događajima koji su doveli do raspada bivše jugoslovenske federacije. Na konferenciji su razmatrana pitanja: Kakvu je ulogu imala Italija u tim dramatičnim godinama? Da li je Italija doprinijela okončanju sukoba i otvaranju perspektive evropskih integracija za sve zemlje regiona? Učešće predsjednik Odbora Lekić u radu konferencije održane u Rimu, realizovano je putem online platforme“, navodi se u saopštenju Odbora.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije