Povežite se sa nama

Politika

LEKIĆ: Ugovori se ne potpisuju na brodu, već u institucijama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije ukazuju da je ovdje neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi naša zemlja dobila više na ozbiljnosti i ugledu, smatra lider DEMOS-a Miodrag Lekić. On je državnim funkcionerima poručio da se uzgovori potpisuju u institucijama, a ne na brodu.

„Prvo, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda a ne u državnim institicijama Crne Gore. Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mjesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama”, navodi se u Lekićevom saopštenju.

Diplomatski prijem, nakon potisivanja, je, kako dodaje, nešto drugo.

“Na formu poštovanja pravila nas obavezuju i gosti iz velike države koju primarno istorijski  karakterišu poštovanja pravila – dakle, fascinantne zemlje Loka, Bekona, Šekspira, Čerčila… U državi u kojoj i javno izgovorene riječi zvaničnika takođe moraju imati određeni državni i kulturni nivo, u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog”, kaže on.

On je kazao da može zamisliti kakva bi se političko obavještajna prašina podigala da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci.

“U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremnu napravili transfer prema drugim vrijednostima”, istakao je Lekić.

Smisao ovog kritičkog stava, kaže on,koji saopštava i u svojstvu predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih riječi zvaničnika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Jovo Z
Jovo Z
08.06.2021. 16:13

Da, u pravu ste, pogotovo što to nije ruski brod!

Stanje
Stanje
08.06.2021. 18:28

Lekiću, treba pogledati sebe, a nemate što dobro vidjeti.
Kafane, pa podrumi crkava, pa noću po pomrčini u tuđim crkvama, pa: Na mnogaja ljeta, a brod nije ruski. Nazdravlje se kaže. Svakodnevno vam čaše i zla namjera na jeziku i pameti, sve za bruku i zatiranje naše dobre zemlje.

Sponzor

Najčitanije