Povežite se sa nama

Ekologija

LIKA: Sramni potez koji degradira Solanu i Ulcinj

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz MSJA podsjećaju da je sam proces otvaranja poglavlja 27 o zaštiti životne sredine bio uslovljen zaštitom Solane, te da bez adekvatnih rješenja za njeno upravljanje i aktivnu zaštitu, nema ni zatvranja tog poglavlja, a samim tim ni ulasaka u Evropsku uniju

Predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj Hadži Sulejmani, prema saznanjima ulcinjske nevladine organizacije Dr. Martin Schneider-Jacoby (MSJA), pokrenuo je inicijativu za izmjenu Studije zaštite područja Ulcinjske solane, odnosno akta o proglašenju tog područja parkom prirode.

Kako je Pobjedi kazala ekološka aktivistkinja iz Ulcinja, i osnivačica MSJA, Zenepa Lika, Sulejmani je incijativu uputio prema Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ona je ocijenila da je u pitanju sramni poduhvat, neznanje i ponašanje koji degradiraju Opštinu Ulcinj.

Ulcinjska solana je stanište polovine evropskih ptica – oko 250 vrsta – i u ljeto 2019. godine, odlukom Skupštine opštine Ulcinj, proglašena je zaštićenim područjem – Parkom prirode, a Vlada Crne Gore ju je tada kandidovala za Ramsarsku listu – močvarno područje od međunarodnog značaja za ishranu, gniježdenje i prezimljavanje ptica i područje izuzetnog biodiverziteta.

Solana je postala prepoznatljiva u posljednjih nekoliko godina po flamingu, ali i kudravom pelikanu, jedinstvenoj i prepoznatljivoj vrsti

koja redovno posjećuje područje Solane, a u jesen se može uočiti u jatima i do 100 jedinki.

Ornitolog Darko Saveljić, koji se godinama zalagao za očuvanje Solane, kazao je da je za njega informacija o reviziji šokantna, te da je očigledno da se ide „niz dlaku“ lovačkom lobiju koji je izuzetno jak u Ulcinju i broji oko 450 lovaca.

Iz MSJA podsjećaju da je sam proces otvaranja poglavlja 27 o zaštiti životne sredine bio uslovljen zaštitom Solane, te da bez adekvatnih rješenja za njeno upravljanje i aktivnu zaštitu, nema ni zatvranja tog poglavlja, a samim ti ni ulasaka u Evropsku uniju.

– Dok Studija zaštite ukazuje da je lov zbog uznemiravanja neprihvatljiv na cjelokupnoj teritoriji Ulcinjske solane, jer ona predstavlja posljednje utočište na migratornom putu za veliki broj zaštićenih i ugroženih vrsta ptica, predsjednik Skupštine želi da izmijeni odluku o proglašenju Parkom prirode Ulcinjske solane zarad šake glasova i lobističkog pritiska – navode iz ove NVO.

EU je finansirala Studiju zaštite područja Ulcinjske solane sa 300.000 eura, a kako navode ekološki aktivisti u prethodne dvije godine je u pumpe i drugu opremu uloženo još stotine hiljada eura.

Nedavno, u aprilu, na području Ulcinjske solane boravila je i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja je tom prilikom istakla da Solana nije samo nacionalni, već i evropski dragulj, te da EU podržava Crnu Goru u pronalaženju održivog rješenja, od kojeg će koristi imati i lokalno stanovništvo i ptice i naglasila potrebu da se nađe održiv način upravljanja tom regijom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
...
...
17.07.2021. 10:15

Neće dati Dritan i njegova „partija zelenih“…E, moji Ulcinjani, ne oslanjajte se na Dritana, no demonstrirajte za vaša prava i prava Crne Gore koju nova vlast upropaštava više nego bilo koja ikad.

Sponzor

Najčitanije