Povežite se sa nama

Društvo

LITIJA U BARU: Joanikije večeras predvodio sljedbenike

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije predvodio je večeras litiju u Baru koja je održana povodom slave grada, Svetog kralja Vladimira. Na litiji okupio se veliki broj vjernika koji su proslavili nebeskog pokrovitelja i zaštitnika grada pod Rumijom.

Litiji je prethodila i liturgija u Hramu Svetog „Jovana“ Vladimira koju je služio mitropolit Joanikije.

U svojoj propovijedi Mitropolit Joanikije je kazao da, kada poslije hiljadu i više godina gledamo na život Svetog „Jovana“ Vladimira, vidimo da je on svojim životom izobrazio Hristov život. Naglasio je da su njegov život i djela, njegove riječi bili produžetak Jevanđelja Hristovoga.

“Ako je iko išao Hristovim stopama, to je Sveti „Jovan“ Vladimir. On je hristolika ličnost i hristolika žrtva i zato poslije toliko vjekova od njegove mučeničke končine imamo tako lijepo i uzvišeno sjećanje na njega. Zapravo, to je hiljadu i više godina njegovoga blagodatnoga prisustva među nama i nebeskoga pokroviteljstva nad pravoslavnim hrišćanima i ovdje u Crnoj Gori, njegovoj Zeti, i u Albaniji, Makedoniji, kao i u ostalim pravoslavnim zemljama. Poštuju ga podjednako i Srbi i Grci, i Albanci i Bugari, a i ostali pravoslavni narodi slave takođe Svetoga „Jovana“ Vladimira”, kazao je vladika Joanikije, a prenio portal Mitropolije SPC.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije