Povežite se sa nama

Društvo

MAJIĆ TVRDI: Dječijoj fale specijalisti na svim odjeljenjima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Direktor Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Velibor Majić kazao je da u odnosu na važeću sistematizaciju gotovo u svim službama postoji manjak specijalista, ali je problem naročito izražen u Centru za neonatologiju.

On je istakao da u Centru za autizam, koji je dio te ustanove, fale stručnjaci, psiholozi i defektolozi. Majić je najavio da je u planu prijem ljekara koji bi radio u Centru za neonatologiju.

“Savremeni koncepti liječenja podrazumijevaju odvajanje različitih patologija, korišćenje različitih prostorija za intervencije, higijenu i ishranu. U objektu koji je davno sagrađen, to nije uvijek moguće izvesti. Ulagalo se u pojedina odjeljenja, ali je entuzijazam i profesionalizam zaposlenih nadomještavao nedostatke. Skraćivanje hospitalizacije je trend u borbi protiv intrahospitalnih infekcija, u takvim okolnostima“, naveo je Majić za Dan.

Stoga, kako je rekao, trebalo bi razmotriti upotrebu postojećih kapaciteta u okviru realnih mogućnosti.

„Naravno, to nas ne sprečava da pravimo planove u skladu sa savremenim trendovima. Ljekari koji se bave pedijatrijskom medicinom, uvijek su dostupni kad su u pitanju hitni pacijenti, a liste čekanja praktično i ne postoje, osim za par procedura (alergo-testovi i EEG)“, kazao je on.

Na pitanje da li planiraju angažovanje dodatnog specijalističkog kadra, Majić navodi da im fali neonatologa.

„Kompletnu zdravstvenu zaštitu djece pokrivamo maksimalnim angažovanjem sopstvenog kadra. U odnosu na važeću sistematizaciju, gotovo u svim službama postoji manjak specijalista, ali je problem naročito izražen u Centru za neonatologiju. U Centru za autizam postoji manjak specijalizovanog nemedicinskog kadra (psiholog, defektolog)”. U dogovoru sa menadžmentom Kliničkog centra i Ministarstvom zdravlja planira se prijem pedijatara koji bi bili opredijeljeni za neonatologiju“, objašnjava Majić.

Kaže da uvođenje novih procedura podrazumijeva kratkoročno ili dugoročno usavršavanje postojećeg kadra, što je trenutno u uslovima pandemije teže izvodljivo.

On navodi da su uspjeli da smanje broj pregleda i intervencija van države.

“I pored toga, na užim specijalizacijama trenutno imamo pet specijalista. Upućivanje u regionalne centre je u poslednje vrijeme značajno smanjeno, a za neke rijetke bolesti se angažuju eksperti iz regiona i Evrope”, kaže Majić.

On poručuje da je u planu modernizacija opreme i nabavka najpotrebnijih aparata.

“Planiramo nabavku neophodnih aparata za potrebe Intenzivne njege, aparat za akutnu hemodijafiltraciju i plazmaferezu, koja će relaksirati rad u značajnoj mjeri. Planirana je nabavka autoklava (aparat za sterilizaciju instrumenata i opreme), infuzori, pulsni oksimetri, aparati za mjerenje krvnog pritiska (prilagođeni pedijatrijskoj populaciji), urof low i dodatne opreme”, kaže Majić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije