Povežite se sa nama

Vijesti

MCP: Nalaganje badnjaka bez programa, više liturgija zbog gužve

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka, saopštila je MCP

“Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernice će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih”, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i odgovornost,  u božićne praznične dane biće služeno i po nekoliko liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila.

“Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim Liturgijama, a u isto vrijeme svima  koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim”, saopštili su iz MCP. .

Oni su podsjetili da će skoro dvije godine kako je virus kovid 19 prisutan na našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude.

“Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi”, navodi se u saopštenju.

Naš narod je oduvjek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga.

“Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih. Kako ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, tako i ovo iskušenje koje je Bog popustio na cio ljudski rod, možemo da iskoristimo da se podsjetimo kako su ovi blagi dani bili prilika da sva porodica bude na okupu, sabrani oko ognjišta, uz stare običaje”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije