Povežite se sa nama

Vijesti

MCP: Ustoličenje Joanikija na Cetinju, bez svenarodnog sabora!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz MCP su kazali da su, želeći da maksimalno doprinesu miru i stabilnosti Crne Gore i poštujući epidemiološke mjere, odlučili da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije.

„Ovaj događaj obaviće se bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira“, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su rekli da ne razumiju, ali da ne osporavaju pravo nekih građana Crne Gore da nastavak očigledno vjekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu.

Oni su naveli da je jasno da u najavljenoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se tom vjerskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter.

„Kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da crkvi i njenom vjernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vjere“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz MCP, mora se shvatiti i prihvatiti činjenica da je Crna Gora država svih nas.

„U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca, nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana“, ističe se u saopštenju.

Iz MCP su rekli da evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne smije da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na Ustavu i zakonima.

„Čuvajući sekularni karakter i ustavni poredak Crne Gore Srpska pravoslavna Crkva, njeni episkopi, sveštenici i vjerni narod u Crnoj Gori pokazali su odlučnost, hrabrost ali i jevanđeljsku mudrost i odgovornost u svim dosadašnjim društveno osjetljivim trenucima kojih, nažalost, nije bilo malo“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, hrišćanskim stavom i djelovanjem, crkva pojavila kao ključni faktor mira i stabilnosti u Crnoj Gori, ali, u isto vrijeme, pokazala je visok stepen građanske i demokratske svijesti.

„Ustoličenje mitropolita je radost cijele crkve, pa pozivamo sveštenstvo da sa vjerujućim narodom toga dana u svim hramovima MCP liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi taj događaj“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio Televizija Crne Gore i MCP obezbijediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira.

Ne manja radost i blagoslov za sve vjernike u Crnoj Gori, kako su naveli iz MCP, predstavlja i prva posjeta Porfirija Mitropoliji.

„Sve one koji žele da lično dočekaju Porfirija, pozivamo da učestvuju u svečanosti koja će se 4. septembra sa početkom u 18 sati, zbog trenutne epidemiološke situacije, održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su rekli da neće nikada prestati da pozivaju i sebe i sve bližnje, uključujući i one koji misle drugačije od njih, na mir, slogu, praštanje i pomirenje.

„Neka se ovim svečanim činom ustoličenja mitropolita Joanikija useli mir i duhovna radost u svako srce, u svaki dom i porodicu, i vjerujuću i nevjerujuću, i u one koji nas mrze i u one koji nas vole“, poručili su iz MCP.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije