Povežite se sa nama

Vijesti

MEDIJA CENTAR DPS: Plasiranjem spinova vlasti Vijesti i Javni servis mogli da izazovu tragične posljedice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Veoma zabrinjava pojava instrumentalizacije pojedinih medija od strane vlasti tokom događaja od 5. septembra, kako bi se širenjem dezinformacija podstakao obračun policije sa demonstrantima, saopštili su iz Medija centra Demokratske partije socijalista Crne Gore.

“Prvi slučaj, koji je plasiran preko medija u vlasništvu koncerna „Vijesti“, odnosi se na bacanje molotovljevog koktela na policajce od strane demonstranata, što je poslužilo kao povod za nasilnu akciju policajaca prema demonstrantima. Naknadno je utvrđeno da nikakav molotovljev koktel nije bačen, te da je to bio, po svoj prilici, spin vlasti, što se i potvrdilo kada je dan-dva kasnije ovoj redakciji podmetnut navodni snimak pomenutog događaja, koji odstupa najmanje tri sata od vremena plasiranja lažne vijesti, i snimljen je nakon devet sati ujutro”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, drugi slučaj se odnosi na izvještavanje novinarke Javnog servisa, koja bez ikakve ograde saopštava gledaocima da je na “barikadama na Belvederu pucano na policiju”.

“Današnji snimak koji je dostavljen javnosti upućuje da je čak i kod policije postojala dilema da li se radi o pucnjima iz vatrenog oružja ili pirotehnike, te da svakako u tom trenutku novinarka nije mogla da ima informaciju da se sasvim izvjesno radi o upotrebi oružja. Kako smo danas saznali nadležni organi su tek uzeli u razmatranje sve okolnosti ovih dešavanja, i nadamo se da će javnost biti blagovremeno obaviještena o svim detaljima”, pojašnjava se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ova dva primjera predstavljaju odraz “neprofesionalizma” pojedinih medija.

“Ova dva primjera su, nažalost, odraz neprofesionalizma pojedinih medija, i njihovo nesmotreno stavljanje u službu vlasti. U konkretnom slučaju oba primjera medijskih spinovanja i manipulacija mogla su da dovedu do veoma tragičnih posljedica”, zaključuje se u saopštenju

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije