Povežite se sa nama

Crna Hronika

MEDIJI: Cetinjanin drogu nabavljao od najopasnijeg kolumbijskog kartela

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Cetinjanin Ivan Armuš, koji je u aprilu uhapšen u Kolumbiji zbog trgovine drogom, kokain je nabavljao od organizacije “klan del golfo”, koju je američko ministarstvo finansija označilo kao najopasniju kolumbijsku kriminalnu organizaciju, a njene vođe stavilo na crnu listu i uvelo im stroge sankcije, koje predviđaju i blokadu imovine, piše Dan.

Detalje o Armušovom boravku u Kolumbiji donosi tamošnji nedjeljnik Semana, koji opisuje njegove veze sa “klan del golfo”.

Kako navodi taj kolumbijski medij u svom internet izdanju, nedavno hapšenje državljanina Crne Gore Ivana Armuša u Kartageni bilo je udar na strukturu trgovine drogom dosad skoro nepoznatog balkanskog kartela koji je prisutan u Kolumbiji već nekoliko godina, ali je uspio da ostane neprimijećen jer su se njegovi pripadnici predstavljali kao uspješni investitori i preduzetnici koji žele da se uklope sa visokim društvom u gradovima kao što su Kartagena, Barankuila, Medeljin, Kali i Bogota.

Kako navodi Semana pozivajući se na obavještajne izvještaje, kolumbijska policija, u saradnji sa međunarodnim agencijama u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, otkrila je složenu mrežu trgovine drogom koja završava na evropskom tržištu.

“Dokument govori o Ivanu Armušu kao jednom od članova balkanskog kartela, koji je očigledno morao da pobjegne iz Španije 2018. godine jer je bio umiješan u ubistvo zbog nesređenih računa. Odredište koje je Armuš odabrao bila je Kolumbija, gdje je stigao 2019. godine. Naselio se u Kartageni i predstavljao se kao nasljednik vlasnika lanca hotela u Evropi. Iza ovog paravana zapravo je stajala međunarodna organizacija koja je jedan od glavnih izvoznika droge u Evropu-balkanski kartel”, objavio je nedjeljnik Semana.

Kako se navodi u tekstu, Armuš je bio zadužen za kontakt sa dobavljačima kokaina u Kolumbiji, a njegov glavni partner bio je “klan del golfo“.

“U obavještajnim izvještajima detaljno se pojavljuju naknadna praćenja. Istražitelji su pomoću njih uspjeli da utvrde da je Armuš čak išao u laboratorije za proizvodnju kokaina da provjeri kvalitet. Koristeći prednosti svoje navodne poslovne reputacije, on je organizovao sastanke sa svojim partnerima u luksuznim hotelima u Medeljinu, Kartageni i Barankuili. Tamo je okončao pregovore o dopremanju droge iz kolumbijskih luka, odakle se inače roba često šalje ka Evropi, posebno voće”, ističe medij.

Istraga je dovela do operacije u kojoj je policija za borbu protiv narkotika, zajedno sa Nacionalnom mornaricom, izvela njegovo hapšenje na otvorenom moru, na brodu pod imenom “Opijum mar”, pod panamskom zastavom, koji je namjeravao da napusti zaliv Manga sa oko pola tone kokaina.

“Policajci su izvršili detaljnu pretragu, koristeći za to i pse trenirane za otkrivanje narkotika, i pronašli 25 paketa punih droge, spremni za iznošenje iz zemlje. Armuš je bio u društvu dvojice Kolumbijaca, koji su takođe uhapšeni”, piše u tekstu koji je objavio kolumbijski medij.

Kako se dalje navodi, iako se u javnosti malo govori o balkanskom kartelu, policija ima konkretne dokaze da je riječ o velikoj mreži trgovine drogom.

“Zajednički imenitelj njegovih članova je da dolaze iz južne Evrope, iz zemalja poput Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Zajednička operacija sa evropskim vlastima dovela je do dokaza da je to najjača i najkrvoločnija švercerska mreža, koja ima ćelije u zemljama kao što su Holandija, Njemačka, Španija, Belgija, Francuska, Italija, Grčka, Engleska, Turska, Ukrajina i Portugal”, navodi se u tekstu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije