Povežite se sa nama

Vijesti

MEDOJEVIĆ: Akcija zapljene droge je uspjela jer su isključeni ANB, Katnić i njegov specijalni tim

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Povodom najveće akcije zapljene kokaina u Crnoj Gori oglasio se i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je kazao da akcija uspjela jer su isključeni ANB, Katnić i njegov specijalni policijski tim!

On je dodao i da je rekordna zapljena kokaina je uspjela zahvaljući više faktora :

Prvo, operativna informacija o transportu kokaina u kontejneru sa bananama jedne podgoričke firme je dobijena putem međunarodne pomoći. Dakle, informaciju da u Luki Bar stiže kokain od 100 mil eur (ulična vriiednost presječnog kokaina ove količine je preko 900 mil Eur), nije pribavila naša ANB (što joj je osnovni posao)

Drugo, u akciji zapljene kontrolisane pošiljke NIJE učestvovao SDT Katnić niti njegov Specijalni tim, čije su nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala, što je takođe bila instrukcija međunarodnih partnera

Treće, o pošiljci nijesu informisani korumpirani djelovi sistema zaduženi za “kontrolu” Luke Bar, niti je droga otkrivena u samoj Luki, što bi vodilo istom scenariju kao sa otkrivanjem 55 kg kokaina u kontejneru sa bananama režimske firme VOLI. Tada se SDT proglasio nenadležnim za transatlatski šverc koakina, iako i mala djeca znaju da je šverc narkotika školski primjer organizovanog kriminala, a niko iz firme VOLI nije uhapšen niti krivično procesuiran.

– Strategija međunarodnih partnera da se iz ove akcije isključi ANB, Katnić i Specijalni policijski tim Radonjića se pokazala dobitnom. Očigledno je da su međunarodni partneri dobro procjenili, na osnovu operativnih podataka i dobre analitike, da su ANB, SDT i SPT rizične tačke sa aspekta curenja informacija prema narko-kartelu koji stoji iza ove isporuke – kazao je predsjednik PzP-a.

Izolacija SDT iz ovog krivičnog postupka nastavila je i Uprava policije koja je kako kaže krivičnu prijavu podnijela Višem državnom tužilaštvu, a ne Specijalnom državnom tužilaštvu koje je po zakonu nadležno za gonjenje krivičnih djela organizovanog kriminala.

– Ne postoji jasnija poruka za Aleksu Bečića koji je već dva puta spasavao smjenu Katnića i opstruirao formiranje novog tužilačkog zakona, od ove izolacije punktova mafije iz ove međunarodne akcije – kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima čini se i veoma jasnim, da u institucijama države zaduženim za otkrivanje i krivično procesuiranje postoje i snage koje su spremne da se bore po Ustavu i zakonu, ali i one strukture koje su na platnom spisku narko-kartela i koje opstruiraju bilo kakvu ozbiljnu borbu protiv mafije.

Kao što je operativno uradio međunarodni partner i izolovao rizične strukture iz ove akcije, tako i vlast mora očistiti policiju, ANB, carinu, tužilaštvo i pravosuđe od plaćenika mafije, dodao je on.

– Borbu protiv mafije ne mogu voditi korumpirani državni predstavnici koji su sastavni dio same mafije. Neki su čak i na čelu obje strukture. Mora se jasno postaviti linija između države i mafije i taj položaj se mora braniti svim sredstvima – ističe predsjednik PzP-a.

Upravo, zbog viskog nivoa korumpiranosti vrhova ANB, policije, tužilaštva i pravosuđa, neophodno je sprovesti korjenitu lustraciju, raspustiti punktove mafije u policiji i formirati Posebnu Agenciju za istrage koja bi bila kadrovski, tehnički, tehnološki, materijalno opremljena i osposobljena da sama vodi sve aspekte istrage. Koncentracijom ljudskih, tehnoloških kapaciteta uz istre provjere i unutrašnje kontrole dobili bi moćnu državnu instituciju očišćenu od plaćenika mafije, sa dobro plaćenim i obučenim profesionalcima koji bi vodili ovaj patriotski rat države sa mafijom. Df ima plan za to, zaključuje Medojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije