Povežite se sa nama

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Nastavljen šverc cigareta preko Luke Bar i pod upravom Krivokapića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je saopštio da je nastavljen šverc cigareta preko Luke Bar i pod upravom premijera Zdravka Krivokapića. Medojević poziva premijera da ne bruka državu i podnese ostavku.

“Nastavljen je šverc cigareta preko Luke Bar i pod upravom Krivokapića. Sredinom maja iz skladišta u Slobodnoj zoni Bar izašla su 94 kontejnera ili 940 tona cigareta i šverceri su uzeli 25 miliona eura čistog profita”, naveo je Medojević.

Kako navodi, međunarodni partneri (eufemizam za SAD, UK, NATO I EU) su potvrdili njegove tvrdnje.

“Krivokapić je odobrio šverc 94 kontejnera cigareta, a osnovano se sumnja da je on njegovi ljudi iz vrha vlasti uzeli između 9 i 10 miliona eura. I šta sad? Medo je opet u pravu. Da ima prst obraza i mrvu državničkog dostojanstva odmah bi podnio ostavku. Zbog šverca”, poručio je Medojević.

Prema njegovim riječima pod režimom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 100 eura po master kejsu je išlo ljudima u vlasti.

“Najviše, naravno njemu i bratu, ali svoj dio ima i šef ANB-a, direktor policije, direktor Carine, ali i probrani carinici, granični policajci, operativci ANB-a. Po tom cjenovniku 9,4 miliona eura je otišlo u džepove i ljudima iz ove vlasti. Najviše premijeru, šefu ANB-a i direktoru policije”, dodao je Medojević.

Ističe da je pored toga na ulicama Crne Gore i prva tri mjeseca 2021, na crno prodato oko 200 tona cigareta (bez plaćenih akciza i PdV), gdje je zarada švercerima bila 10 miliona eura, a državni budžet je oštećen za 20 miliona eura.

“Krivokapić kaže da neće da komentariše rekla-kazala priče. Pobjegao je sa kontrolnog saslušanja o švercu u Odboru za bezbjednost, koji je Predsjednik Odbora Milan Kneževića zakazao povodom moje inicijative. Zašto je bježao ako nema veze sa švercom? Sjajna prilika da mi saspe u lice istinu i demantuje moje tvrdnje?”, saopštio je Medojević.

Napominje da je pobjegao, jer zna da je to što priča istina.

“I tu istinu znaju u ANB-u. Zato je potrčao da, bez mišljenja Odbora za bezbjednost, imenuje svoga ortaka u švercu Vukšića za direktora ANB-a. Krivokapić, mora da zna da se 94 šlepera cigareta ne može “provući” kroz Crnu Goru, a da nadležne službe ne saznaju sve detalje”, dodao je Medojević.

Prema njegovim riječima Krivokapić je odobrio šverc i naložio šefu ANB-a Dejanu Vukšiću i direktoru policije Zoranu Brđaninu da obezbjeđuju ovaj transport.

“Ja da sam premijer Crne Gore, pozvao bih specijalnog tužioca i dao mu nalog da odmah procesuira sva lica koja su uključena u šverc cigareta. Premijer treba da vodi zemlju i da bude obavješten o svim važnim dešavanjima u zemlji. A Krivokapić od mene traži dokaze. Dokaze treba da traži od Katnića. Po Ustavu i zakonu on goni počinioce krivičnih djela”, poručio je Medojević.

Poručuje da od njega trebaju da traže saznanja i analize,” jer se ja decenijama bavim borbom protiv organizovanog kriminala, dok ste vi ljubili ruke Radmili Vojvodić“.

“Premijer mora da zna: ime broda kojim dolaze cigarete u Bar, ime agenta koji prihvata tovar na brodu, ime špedicije koja mijenja originalnu dokumentaciju i cigarete nastavljaju put kao druga roba, imena carinika koji dopuštaju da cigarete izlaze iz skladišta u Luci Bar pod lažnom deklaracijom kao druga roba i tačne lokacije 3 magacina u slobodnoj zoni Luke Bar koje je Katnićev tim zaobišao prilikom poslednje inspekcije”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima ovaj premijer je u 62 godini ušao u šverc cigareta jer više od Gospoda i Crkve, voli pare.

“Da Krivokapić nije uključen u šverc, ovih 94 kamiona bi bili zaustavljeni, vozači pohapšeni i 940 tona cigareta zaplijenjeno. Organizatori, agenti, korumpirani carinici, policajci i službenici ANB-a bi bili krivično procesuirani i uhapšeni. Kako se ništa od toga nije desilo, jasno je da je vrh vlasti pomagao logistički švercerima i da je za tu “uslugu” plaćena uobičajena tarifa koja se decenijama plaćala braći Đukanović”, istakao je Medojević.

Poručuje da niko ne bi rizikovao pad robe vrijedne 100 miliona eura bez prethodnih garancija vrha vlasti i službi da je put siguran.

“Tragovi ostaju, svjedoci su tu (doduše poneki se nađe sa rupom od metka), tragovi novca se teško brišu (posebno kada imate alavu i bahatu porodicu). Premijer, ministar finansija, šef ANB-a i direktor policije su u teškom kriminalu. Da sam ja Premijer već bi bili u Spužu. Država treba da se voli i gradi, obnavlja i diže iz pepela poslije 30 godina pljačke i otimanja. Ne može, Krivokapiću, da se pljačka. Ja znam da ti je Milo idol, ali ti nijesi on. Ti ćeš završiti u Spužu ili Kinšasi, ako ti je lakše”, zaključio je Medojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije