Povežite se sa nama

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Prva banka već decenijama kontaminira čitav finansijski sistem

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prva banka je već decenijama glavni generator toksičnih nenaplativih kredita koje, zbog izostanka kontrole CBCG, distribuira po bankarskom i finansijskom sistemu, kontaminirajući tako čitav finansijski sistem, ocijenio je poslanik i lider PZP-a Nebojša Medojević.

Kako je istakao, toksičnost aktive Prve banke je, glavni sistemski rizik finansijskog sistema Crne Gore.

„Prema mojim saznanjima, vrlo brzo nakon gubitka vlasti na izborima, skinuti su bekapi podataka o istoriji poslovanja Prve banke i dislocirani. Vrijedna aktiva je takođe već prebačena iz bilansa banke i ostala je prazna ljuštura i tosična aktiva. Vjerovatno je plan vlasnika da banka ide u stečaj i brzu likvidaciju, da se ne bi neko sjetio da izvrši forenzički nalaz i dođe do originalne dokumentacije o masovnim malverzacijama preko ove banke. Plan je da se to uradi u tišini, a moje imenovanje i moji kontakti sa međunarodnim ekspertskim strukturama u ovoj oblasti bi doveli do objelodanjivanja stvarnog stanja i načina poslovanja ove banke, a to većinski vlasnici banke ne smiju da dozvole“, navodi Medojević.

Kako je pojasnio, prihvatio je predlog predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića da bude član Borda direktora Prve banke, a u ime EPCG, isključivo zbog činjenice da je situacija u toj sistemskoj banci veoma složena i da je imovina energetske kompanije, zbog njene izrazite izloženosti prema Prvoj banci, ugrožena.

„Tražio sam da radim volonterski i bez ikakve nadoknade. Nenaplative kredite i kredite sa neadekvatnim obezbjeđenjem Prva banka je plasirala drugim bankama (posebno je Hypo Alpe Adria Banka bila specijalizovana za to), off shore fondovima i fiktivnim kompanijama, a u posljednje vrijeme državnom IRF, čija je aktiva puna ovih toksičnih kredita Prve banke. Ovaj put MMF nije povjerovao izjveštajima zvaničnog revizora Prve banke (TPA iz Beograda) i naložio je CBCG da se angažuje Ernest&Young iz Njemačke, koji je pripremio izvještaj o superviziji bilansa Prve banke. Sporan je jedan veliki transfer toksične aktive banke preko češkog fonda APS koji se vuče od 2011. godine i koji je, po mojim saznanjima, posljedica odluke menadžmenta Prve banke da sa računa jednog klijenta, bez odobrenja klijenta, prenese i potroši za nepoznate svrhe više desetina miliona eura, namijenjenih za kupovinu trgovačkog broda“, naglašava Medojević.

Navodi da bi njegova uloga u Bordu direktora trebalo da bude da zaštiti interese manjinskog akcionara EPCG – depozite od više desetina miliona eura koje EPCG ima u toj banci, njihov manjinski kapital i druga sredstva po viđenju u slučaju negativnog razvoja situacije sa poslovanjem Prve banke.

„Supervizija EY je utvrdila negativni kapital Prve banke i koeficijent adekvatnosti kapitala koji je mnogo ispod zakonom propisanog nivoa. Banka je podkapitalizovana (nema dovoljno kapitala) i postoje samo dva scenarija: ili da vlasnici dokapitaliziju banku ili da CBCG smijeni menadžment Prve banke uvede privremene mjere i postavi svoje predstavnike“, kazao je Medojević.

Kako je dodao, Višedecenijsko ćutanje CBCG na friziranje poslovnih bilansa i loše upravljanje bankom, dovelo je u opasnost depozite i imovinu EPCG.

„Ja sam svoj angažman shvatio kao pokušaj spasavanja novca i imovine EPCG. Nažalost, zbog tolerisanja ovakve poslovne prakse menadžmenta Prve banke ugroženi su i depoziti državnih institucija, opština, fondova, državnih preduzeća, budžeta, privrede i građana, jer postoji realni rizik od odlaska banke u stečaj“, naglasio je Medojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije