Povežite se sa nama

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Uz „Montenegro works“ Spajić pravi Vladu u Vladi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Osnivanje „Montenegro works“ je dio projekta formiranja „Vlade u Vladi“ gdje bi sve odluke o alokaciji državnih resursa donosila mala grupa ljudi. Van kontrole Parlamenta i javnosti, smatra lider Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević

On poručuje da je, kako je kazao, uopštena preporuka MMF-a u jednom neobavezujućem dokumentu da treba obezbjediti centralizaciju podataka o poslovanju i finansijama preduzeća u državnom vlasništvu, sa snažnijom ulogom Ministarstva finansija, razumljiva i prihvatljiva.

Ipak ističe da to ne nikako ne znači da ministar finansija formira, kako je kazao, svoju privatnu firmu, koja će upravljati tim preduzećima.

„Naprotiv, cilj centralizacije finansijskih podataka državnih firmi je povećanje transparentnosti i zaštita državne imovine i javnog interesa. Država već ima na raspolaganju članove borda direktora i izvršne direktore, koji su pod kontrolom resornih ministarstava, Upravu prihoda koja ima nadzorna i kontrolna ovlašćenja u dijelu poreskih obaveza, inspekciju rada za radne odnose. Vlada može angažovati i DRI da izvrše vanredne revizije preduzeća u državnom vlasništvu“, kazao je Medojević.

Opravdanim i potrebnim smatra osnivanje Agencije za platni promet, koja bi obavljala kontrolu platnog prometa sa državom, a kako dodaje, može se uvesti i obavezna državna revizija poslovanja i bilansa državnih kompanija, kao što je to nekada radio SDK.

„Državna preduzeća i sad imaju eksterne revizore, a akcionari mogu tražiti i vanredne izvještaje i zakazati vanredne sjednice Skupštine. Umjesto da Vlada koordinira postojeće kontrolne mehanizme u cilju dobijanja tačnih informacija o poslovanju preduzeća i da eventualno u saradnji sa Skupštinom i DRI osnaži institucionalne mehanizme kontrole, ministar formira svoju privatnu firmu da kontroliše državna preduzeća“, kazao je Medojević.

On dovodi u pitanje i kompetentnost ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

„Oni se nikada nijesu bavili restrukturiranjem niti privatizacijom državnih preduzeća, nijesu bili članovi uprava nekih većih korporacija, niti su savjetovali neke kompanije. Glavni čovjek ove nove privatne kompanije, po mojim saznanjima, biće čovjek koji je vodio predstavništvo i dužio magacine jedne velike multinacionalne kompanije u Crnoj Gori, ali ni on nikad nije učestvovao u pravljenju poslovnih planova, strateških planova, restrukturiranju, akvizicijama i slično. Nekompetetni Ministri angažuju nekompetentne menadžere da upravljaju državnim resursima, iza leđa i same Vlade“, kazao je Medojević.

Kaže da osnovano sumnja da se radi o uzurpaciji ustavnih ovlašćenja od strane jednog čovjeka i namjeri da se kontroliše poslovanje državnih firmi iz ličnih materijalnih ponuda i namjera da se poslovi dodjeljuju favorizovanim firmama ministra Spajića i njegovog šefa.

„Cijenim da iza ove neustavne uzurpacije ovlašćenja i suspendovanja legalnih zakonskih organa upravljanja stoje i planovi o privatizaciji tih preduzeća. Po mojim saznanjima, prve na redu su Plantaže koje će ova ekipa proglasiti bankrotiranom, bez pokretanja istraga i revizija protiv Veselina Vukotića i Vesne Maraš, i predložiti privatizaciju kao jedini spas. Po bagatelnoj cijeni i unaprijed poznatom kupcu. Za određenu proviziju Ministrima i “menadžerima”. EPCG će biti privatizovana kao dio tajnih pregovora Spajića sa državnim bankama Njemačke i Francuske oko zamjene 1 milijarde eura kineskog duga, kreditima ovih institucija“, tvrdi Medojević.

Osnivanje Demohrišćanske partije Zdravka Krivokapića smatra takođe povezanim sa namjerom ministra Spajića da, kako je kazao, preuzme apsolutnu kontrolu nad tokovima državnog novca i poslovanjem državnih preduzeća, kako bi se taj uticaj iskoristio na vanrednim izborima, po modelu DPS-a: 1 zaposleni 4 glasa.

„Lični profit, gola lična borba za opstanak na vlasti koja donosi enormno bogaćenje, uvlačenje zemlje u kandže globalnih finansijskih špelulanata, povezivanje sa Sorošom i dubokom državom su motivi ove gomile slučajnih prolaznika koji su sticajem okolnosti postali Vlada Crne Gore. Ova Vlada se ne može rekonstruisati. Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi. Ovu grbu i krivu Vladu treba samo rušiti. U interesu naroda i države Crne Gore“, zaključio je Medojević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije