Povežite se sa nama

Društvo

MENADŽMENT POGREŠNO INFORMISAO VLADU: Vlast ignoriše sindikate u državnoj upravi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Da Vlada Crne Gore uporno ignoriše glas zaposlenih u državnoj upravi i njihovih sindikalnih organizacija, potvrđuje i činjenica da je na sjednici održanoj 1. juna usvojila Prijedlog mišljenja na Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, u kome navode da sindikalne organizacije u ovom resoru ne postoje, uprkos činjenici da u ovom resoru postoje čak dvije registrovane sindikalne organizacije, od kojih je jedna reprezetativna, saopšteno je iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Vlada je na toj sjednici zaključila i da sistematizacijom nije prekršen ni jedan propis, niti je povrijeđeno bilo koje pravo zaposlenih koje im po zakonu pripada i odlučila da Ustavnom sudu Crne Gore dostavi mišljenje kojim predlaže odbijanje inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Pravne zavrzlame

Vlada je, kako je Pobjeda ranije pisala, usvojila sistematizaciju na sjednici 1. aprila, a bez prethodnog usklađivanja sa više crnogorskih propisa, iako je ministarki Vesni Bratić na to ukazano u mišljenjima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove, čijim ignorisanjem je prekršena sama procedura donošenja tog dokumenta. Zbog svega navedenog dio zaposlenih u Ministarstvu je sredinom aprila Ustavnom sudu podnio inicijativu za provjeru ustavnosti.

Ministarstvo javne uprave i Uprava za kadrove ukazali su na više neusklađenosti tog dokumenta sa Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave, Zakona o državnoj upravi i Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima i drugim.

Široj javnosti najpoznatiji primjer nepoštovanja zakona iz usvojenog Pravilnika o sistematizaciji je onaj o uslovima za samostalnog savjetnika za bezbjednost i vozni park, čije je jedno od zaduženja „obezbjeđenje života i tijela ministarke“. Te poslove, prema crnogorskim propisima mogu obavljati isključivo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ili Uprave policije, dok se u aktu o sistematizaciji propisuju potpuno drugi uslovi.

Čuđenje

Državna sekretarka u resoru Vesne Bratić, Milica Kadović je prošlog utorka, gostujući u jednoj TV emisiji, izrazila čuđenje zbog čega je akt o sistematizaciji tog ministarstva uopšte interesantan medijima i javnosti.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa, koja je granski sindikat za oblast javne uprave, navode da u cilju zaštite prava zaposlenih obavještavaju javnost, ali i Vladu Crne Gore, da navodi u Prijedlogu mišljenja Vlade na Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, koji je potpisala ministarka Vesna Bratić, a kojim se od Ustavnog suda traži da je odbaci, nijesu utemeljeni na činjenicama.

– Ovo dovodi u zabludu javnost da se u državnoj upravi zaposleni sindikalno ne organizuju, što nije istina. Pod okriljem Sindikata uprave i pravosuđa je više sindikalnih organizacija ministarstava, pa između ostalih i Sindikalna organizacija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Navode u ovom dokumentu da „sindikat ne postoji“ shvatamo kao uvredu svih naših članova i sindikata uopšte. Takođe, navodi da je svaki zaposleni ostao u radnom odnosu i da su svi raspoređeni na isti ili veći rang, nijesu utemeljeni na stvarnim činjenicama – navodi se u reagovanju Sindikata koje potpisuje njegov predsjednik Nenad Rakočević.

Prema njegovim riječima, postoji jedan broj neraspoređenih službenika koju su uložili žalbe zbog raspoređivanja na niži rang, sa čime je upoznata i Vladina komisija za žalbe, a treba istaći da ukoliko su isti neraspoređeni šest mjeseci, zakonski im potpuno regularno prestaje radni odnos.

– Da li je moguće da se Vlada na ovako grub način pogrešno informiše od strane menadžmenta Ministarstva, ostaje nejasno. Najveći nonsens je činjenica da su predstavnici Sindikalne organizacije MPNKS i Sindikata uprave i pravosuđa sa ministarkom Bratić i njenim najbližim saradnicima, u periodu prije donošenja sistematizacije imali sastanke i razgovore. Glavna tema razgovora je bila upravo učešće predstavnika Sindikata u izradi prijedloga pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta – kaže se u saopštenju.

Ćutanja institucija

Dalje se navodi da su takođe dokumentovani svi dopisi da su se predstavnici Sindikalne organizacije više puta obraćali zahtijevajući svoja prava u čemu su imali podršku granskog sindikata, odnosno Sindikata uprave i pravosuđa.

Sindikat, kako se navodi, nije konsultovan prilikom donošenja akta o sistematizaciji radnih mjesta iako je takav dogovor postojao sa državnim sekretarom Miroslavom Anđelićem, a takođe je i zakonska obaveza svih poslodavaca.

– Zbog toga je i podnijeta Inicijativa za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom od strane zaposlenih u ovom organu. Ignorantski stav jednog poslodavca i neprihvatanje činjenice da sindikati postoje i traže svoja prava ne čudi toliko, koliko čudi stav ministarke Bratić da podnošenjem inicijative „prava zaposlenih i te kako postaju ugrožena“, što se može shvatiti kao direktna i otvorena prijetnja zaposlenima u ovom ministarstvu. Na ovakve navode Sindikat će uvijek reagovati i sprovoditi svoju misiju, a to je zaštita prava svojih članova i poštovanje zakona koliko god se to nekome ne sviđa – navodi se u ragovanju.

Ustavne inicijative podnijete su takođe i od strane sindikata Uprave i pravosuđa, odnosno Sindikalne organizacije Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na zakonitost određenih odredbi, odnosno na nepoštovanje zakonske procedure za davanje mišljenja sindikata na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva pravde, ljudskih i manjiskih prava.

– Ovdje se veoma loše istakla pozicija u liku ministra Vladimira Leposavića, koji niti u jednoj situaciji nije pokazao ličnu principijelnost na dogovore i obećanja prema sindikatima. Sve ovo dovodi nas u poziciju da posumnjamo u iskrenost obećanja nove vlade da neće biti revanšizma prema zaposlenima u državnoj upravi, jer ovakvim postupcima pokazuje se upravo suprotno. Ono što bode oči, čast zaslužnim izuzecima, je da su kako u prošlim vladama tako i uvoj sadašnjoj, oni koji su najvještiji u podilaženju, opet došli do izražaja, gdje isti ti utiču na starješine da se kvalitetni i pošteni kadrovi eliminišu ili marginalizuju – zaključuje se u reagovanju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije