Povežite se sa nama

Politika

Ministar Đorđe Radulović: Ambasador Srbije Vladimir Božović nije ambasador jer ga ne prihvatamo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ukoliko ne budemo nastavili da pratimo politiku EU, to bi bilo suprotno sporazumu, ali bi moglo biti i poruka evropskim partnerima da Crna Gora želi neki drugi spoljnopolitički kurs. Onaj dogovor po kojem ja radim glasi da nema promjene spoljnopolitičkog kursa, kazao je Radulović u intervjuu za „Dan“

Niti je DPS crnogorski, niti su politike DF-a prosrpske. Naš nacionalni identitet ne bi trebalo da određuje političke i spoljnopolitičke svjetonazore. Nažalost, dva ovako jaka pola su 30 godina, u različitim oblicima, držala zarobljenu Crnu Goru. Dok god je Crna Gora rob neke vrste populizma, imaćemo naše ili njihove, patriote ili izdajnike, one koji vole i one koji ne vole Crnu Goru, poručio je u razgovoru za „Dan“ ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On ističe da bi radio na poboljšanju odnosa između Crne Gore i Srbije i da nema istorijske i kulturne povezanosti.

–U drugoj nedjelji sam pozvao ministra spoljnih poslova Srbije, gospodina Selakovića, da kažem da sam stupio na dužnost i da sam spreman za političko resetovanje i na saradnju. Međutim, za tango je uvijek potrebno dvoje. Nadam se da će političke partije i vladajuće strukture u Srbiji, ali i u Crnoj Gori shvatiti da su dobri odnosi nužnost, i to ne samo zbog toga što to Brisel zahtijeva od nas, već zato što to naše dvije države i zaslužuju – kazao je Radulović. Prema njegovom mišljenju, 2024. godina je realna godina da Crna Gora završi svoj dio posla za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Kada bi, prema Vašim očekivanjima, Crna Gora trebalo da ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji?

– Istraživanja pokazuju da članstvo Crne Gore u EU podržava skoro 75 odsto građana. – Pregovori zahtijevaju dva aktera, Evropsku uniju i Crnu Goru. Evropska unija je u poslednjih osam godina prošla brojne krize – migrantsku, ekonomsku, kovid pandemiju. Što se tiče Crne Gore, ući ćemo u EU kada budemo ispunili sve kriterijume koje sprovodimo. Ne zbog toga što to Brisel kaže, već stoga što reforme treba da sprovodimo zbog naših građana. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se očekuje u svakom zdravom društvu. Mi smo prihvatili novu metodologiju, a vjerujem da kada napravimo proboj u poglavljima 23 i 24, što bi, po mojim procjenama, trebalo da se desi do kraja francuskog predsjedavanja, znači u maju, mi ćemo biti spremni da zatvaramo klastere, što znači više poglavlja odjednom. Prema našoj internoj procjeni, mi smo spremni da zatvorimo najmanje petšest poglavlja, ali čekamo da dobijemo prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24. Kada jednom probijemo led, vjerujem da će sve da ide mnogo brže. Tako da je 2024. godina realna godina da mi završimo svoj dio posla.

Nedavno ste u Skupštini saopštili da DF treba da se reformiše ili da politički oslabi. Šta tačno podrazumijevate pod tim?

– Ukoliko normalna, zdrava i emancipovana Crna Gora želi da preživi, onda i Demokratska partija socijalista i Demokratski front treba da se politički oslabe ili da se reformišu. Niti je DPS crnogorski, niti su politike DF-a prosrpske. Naš nacionalni identitet ne bi trebao da određuje političke i spoljnopolitičke svjetonazore. Nažalost, dva ovako jaka pola su 30 godina, u različitim oblicima, držala Crnu Goru zarobljenom. Dok god je Crna Gora rob neke vrste populizma, imaćemo naše ili njihove, patriote ili izdajnike, one koji vole i one koji ne vole Crnu Goru. Ja u ovom trenutku ne vidim ni da su se DF i DPS reformisali, a nisam siguran ni u slabljenje njihove političke moći u ovom trenutku, mada je rano za procjenu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije