Povežite se sa nama

Politika

MINISTARKA VANJSKIH POSLOVA ŠVEDSKE: Dinamika pregovora sa EU zavisi od reformi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dinamika pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) zavisi od reformi, poručila je predsjedavajuća Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i ministarka vanjskih poslova Švedske Ana Linde nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem.

Linde je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Radulovićem, kazala da fokus mora biti na reformama i da će razmotiriti kako misija može pomoći Crnoj Gori na tom putu.

„Na bilateralnom nivou mi smo podržali naše dobre odnose i jaku podršku Švedske za članstvo Crne Gore u EU“, kazala je Linde.

Radulović je pozdravio predsjedavanje Švedske OEBS-om, uz očekivanje da će kroz ovu važnu međunarodnu organizaciju nastaviti da doprinosi očuvanju demokratije i stabilnosti u Evropi.

On je ocijenio da su prioriteti tokom presjedavanja Švedske OEBS-om, u potpunosti komplementarni sa crnogorskim vanjskopolitičkim, ali i unutrašnjim zalaganjima.

„Nastavićemo intenzivnu saradnju u sprovođenju reformi, u najzahtjevnijim poglavljima“, rekao je Radulović.

On je kazao da je sa Linde razgovarao i o aktuelnoj imunizaciji stanovništva u Crnoj Gori.

Radulović je rekao Linde da je uvjeren da će Švedska ukloniti Crnu Goru sa liste visokorizičnih zemalja, imajući u vidu poboljšanje epidemiološke situacije.

„U prilog tome govori podatak da srazmjerno broju stanovnika, prednjačimo u Evropi po broju vakcinisanih i istovremeno preuzimamo sve neophodne mjere u pravcu ostvarivanja što uspješnije turističke sezone“, rekao je Radulović.

Radulović je pozvao turiste iz Švedske da posjete Crnu Goru i poručio da će do ljeta biti bezbjedna destinacija i da će tursitički radnici biti u velikom broju vakcinisani.

On je istakao da je sa Linde razgovarao i o snaženju ekonomske saradnje i povećanju robne razmjene dvije zemlje.

„Za Crnu Goru su dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, naročito obnovljivi izvori i zelena energija, kao i uspostavljanje saradnje sa Švedskom agencijom za međunarodnu saradnju“, rekao je Radulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije