Povežite se sa nama

COVID-19

MINISTARKA ZDRAVLJA: Veći broj zaraženih koronavirusom na primorju logičan, teško će nas zaobići delta soj

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović kazala je da je zbog povećane frekvencije turista na primorju logično da broj novozaraženih kovidom bude veći u tom području.

Ona je gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti, kazala da su na primorju pojačane kontrole mjera i da je prisutan oprez i bojazan od dolaska delta soja kovida.

-Nije logično da nijedna zemlja pa ni Crna Gora ostane izolovana od te pojave. Delta soj će Crnu Goru teško zaobići nezavisno od sezone i turista. Gdje god na svijetu da se pojavi neki novi soj velika je vjerovatnoća da će doći i kod nas. Mi moramo biti oprezni i spremni-, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala i da se dnevno testira preko hiljadu ljudi, a iznijela je i podatak da je u maju i junu testirano 6.389 turista  od čega je 45  bilo pozitivno na kovid, što je kako kaže, zadovoljavajući procenat.

-Dnevno se testira oko 150 turista. Epidemiološke službe vrše nadzor nad virusom i imamo dobre brojke. Postoje turistički protokoli i u dogovoru sa hotelijerima 10 odsto kapaciteta je obezbjeđeno za kovid pozitivne goste-, kazala je Borovinić Bojović.

Uskoro odluka o vakcinaciji djece

Odgovarajući na pitanje o vakcinaciji djece u Crnoj Gori, Borovinić Bojović je kazala da će Crnogorsko nacionalno tijelo koje se bavi ovim pitanjem zasjedati ovih dana a jedna od najvažnijih tačaka upravo je vakcinacija djece.

-Pratićemo evropske i svjetske standarde po tom pitanju i uskladićemo se sa njima. Vidjeli smo da u Americi planiraju vakcinaciju djece starije od 12 godina. Uskoro će se i Evropska agencija za ljekove (EMA) o tome detaljno izjasniti. Mi čemo pratiti njihove protokole i obavjestiti crnogorsku javnost o svim odlukama u vezi sa ovim pitanjem-, kazala je ministarka.

Govoreći o broju vakcina, Borovinić Bojović kaže da dolaskom 200.000 vakcina proizvođača Sinofarm imamo dovoljan broj vakcina.

Dodala je i da je bilateralnim sporazumima obezbjeđeno 150.000 Fajzer vakcina od kojih će u trećem kvartalu stići 100.000 i 50.000 u četvrtom kvartalu.

-Mi smo ugovorili 50.000 Sputnjik vakcina. 10. 000 je stiglo a preostalih 40.000 nije, a samim tim nisu ni plaćene. Ne zna se tačan datum dolaska, jer on ne zavisi od nas već od proizvođača. To je jedina vakcina koja ima različit sastav prve i druge doze i zbog problema za proizvodnjom druge doze čeka se preostala količina, kazala je Borovinić Bojović.

Uskoro novi podsticaji za vakcinaciju

Borovinić Bojović podsjetila je na nove mjere kojima se vakcinisanim penzionerima u julu, obezbjeđuju turistički vaučeri, a zaposleni u državnom sektoru koji se vakcinišu imaće i slobodan dan.

Ona je kazala da postoji plan za podsticaj mladih za vakcinaciju, pa su shodno tome u pregovorima sa organizatorima Sea Dance festivala kako bi se mladima koji se vakcinišu uoči održavanja festivala dodijelile besplatne karte.

Kazala je i da sva domaćinstva u kojima dva ili više člana žele da se vakcinišu, mogu vakcinu primiti kod kuće gdje će doći medicinska služba. Takođe u firmama u kojima četiri i više zaposlenih žele da se vakcinišu, imaju mogućnost da prime vakcinu na radnom mjestu.

Niko nije rođen u fotelji

Govoreći o ostavkama i smjenama u zdravstvenom sistemu Crne Gore, Borovinić Bojović je kazala da je to uobičajeno kada se dešavaju tranzicije vlasti i da niko nije rođen u fotelji i da neće zauvijek ostati u njoj.

-Zamjene jednih sa drugima su uobičajene i one donose osvježenje i to je važno. Počevši od mene niko nije nezamjenjiv i ne treba tako da shvata. Revanšizmom se ne rukovodim i nema razloga da bilo ko smjene doživljava tako-, kazala je Borovinić Bojović.

Kako je kazala ministri su tu radi naroda i na usluzi narodu, a svaki ministar koji nije usklađen sa narodom ne može biti dobar.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije