Povežite se sa nama

Društvo

MINISTARSTVO: Poštovani meritokratski principi, ne pripadnost partiji

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo prosvjete je, prilikom smjene direktora obrazovnih ustanova, poštovalo jedino meritokratske principe, a ne pripadnost bilo kojoj partiji, poručili su iz tog resora i pozvali direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su kazali da su, kao odgovorna institucija, posvećeni jedino sprovođenju zakona i poštovanju Ustava Crne Gore.

“Shodno tome, čvrsto ostajemo na civilizacijskim stanovištima moderne parlamentarne demokratije, u kojoj se poštuju zakoni i prava, i baštine izvorne evropske vrijednosti”, kaže se u saopštenju tog resora.

U tom smislu su, kako navode, više puta nedvosmisleno isticali značaj javnog mnjenja kao korektivnog faktora “čiji glas, i to smo pokazali, razumijemo i poštujemo”.

Iz Ministarstva su kazali da im je, istovremeno, stalo da učestvuju u izgradnji boljeg i pravednijeg društva, u kome neće biti diskriminisanih i obespravljenih.

“Nažalost, dani koji su za nama, svjedoče o niskom stepenu tolerancije, razumijevanja i strpljenja jednog dijela javnosti, ali i o opasnom, zlonamjernom i proračunatom djelovanju različitih političkih struktura čiji je, u demokratskom smislu, rušilački uticaj ponovo kontaminirao javni prostor”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je izglasan u Skupštini Crne Gore urednim izjašnjavanjem parlamentarne većine, zakonska obaveza Ministarstva.

“U tom smislu, i tekuća smjena direktora prosvjetnih ustanova izvršena je kao zakonska obaveza, pri čemu su se, kako smo više puta i naglasili, poštovali jedino meritokratski principi, a ne pripadnost bilo kojoj političkoj partiji”, nalasili su iz tog resora.

U Ministarstvu da vjeruju da je nepošteno postupanje javnosti koje, kako su naveli, nalikuje na diskriminaciju novoizabranih vršilaca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola.

“Koji su, ponavljamo, birani nepartijski, i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, komptencije i stručnost”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali i da smatraju da se u zrelim i odgovornim građanskim zajednicama moraju poštovati institucije sistema.

„U tom smislu, pozivamo sve odlazeće direktore, koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu potraže pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava“, poručili su iz tog resora.

Oni su kazali da bi voljeli bi da „novonastala zaglušujuća larma na društvenim mrežima i elektronskim medijima“ uistinu predstavlja odraz narodnog mišljenja, jer to, kako su naveli, bio nedvosmislen indikator progresa i buđenja crnogorskog društva iz višedecenijskog autokratskog mraka.

„Međutim, čitav slučaj često podsjeća na buku i bijes ostataka bivšeg sistema koji, uplašeni zbog gubitka privilegija i nadolazeće pravde, posežu za podlostima različitih vrsta“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije