Povežite se sa nama

Društvo

MINISTARSTVO SE OGRAĐUJE OD ODLUKE: Đukanović pomilovao Tomaša Boškovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomilovao je Tomaša Boškovića, koji je došao u žižu javnosti nakon što mu je Centar za socijalni rad Podgorica oduzeo djecu. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ogradilo se od te odluke predsjednika.

Bošković je samohrani otac koji je uhapšen ispred porodične kuće, uz suze njegove djece, prisustvo bivše supruge i očevidaca. Snimak koji je nakon ovog događaja kružio društvenim mrežama uznemirio je javnost, nakončega su organizovani protesti za njegovo oslobađanje.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su istakli da Bošković nije uhapšen zbog nelegalne sječe drva, kako se spekulisalo u javnosti, već zbog nepoštovanja pravosnažnih sudskih odluka, prema kojima je bio u obavezi da majci djece omogući nesmetano održavanje ličnog kontakta sa maloljetnom djecom.

Bošković je odbijao da postupi po odluci suda, odnosno da majci omogući viđanje s djecom, pa mu je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana.

„Tada je, kako ne bi bio lišen slobode, pristao da sarađuje i omogućio da se djeca vide sa majkom. Međutim, kako je kasnije ponovo odbijao da postupi po odluci suda, donijeto je novo rješenje i T.B. je u novembru 2020. godine izreknuta nova kazna zatvora. Od tada do 17. juna 2021. godine, sud je od oca tražio da omogući djeci da ostvare svoja prava“, navode iz Ministarstva.

Poručuju da dio javnosti nije uzeo u obzir da je Bošković pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, odnosno nasilje nad majkom svoje djece, čemu su djeca i prisustvovala.

„S tim u vezi, majka je u toku sudskog postupka u više navrata naglasila da je upravo nasilničko ponašanje T.B. bio opredjeljujući razlog da napusti bračnu zajednicu, te da je napustila svog nasilnog supruga, a ne svoju djecu“, piše u saopštenju.

Takođe, naglašava se da činjenica da je sud djecu povjerio ocu, ne smije biti razlog da djeca nemaju kontakt sa majkom.

„Ovo posebno imajući u vidu da je odlukom suda jasno, precizno i tačno određen način ostvarivanja kontakta majke sa djecom. Ministarstvo još jednom podsjeća da se pravosnažne odluke suda moraju poštovati. U konkretnom slučaju, majka nije imala kontakt sa djecom sedam mjeseci, što su potvrdili i sudski organi. Ovakvim ponašanjem, osim što se oglušio o odluku suda, roditelj je prekršio osnovna prava svoje djece i uskratio njihov kontakt sa majkom“, kazali su iz Ministarstva.

Nesporno je, kako su naveli, da su u postupku prinudnog izvršenja sudske odluke učinjeni bitni propusti.

„Nejasno je da li su izvršenju prisustvovali izvršni sudija i sudski izvršitelj, koji bi mogli spriječiti izvršenje. Takođe, ostaje pod znakom pitanja i da li su postupajući policijski službenici pozvali sudiju i obavjestili je o situaciji na terenu“, navodi se u saopštenju.

U cilju ispravljanja ove sistemske greške, Ministarstvo je, kako su kazali, zatražilo da Sudski savjet, Osnovni sud u Podgorici i Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije, preduzmu sve radnje iz svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja odgovornosti svih lica uključenih u ovaj događaj.

„Nadamo se da je Predsjednik države Crne Gore bio upoznat sa svim ovim činjenicama (ali i brojnim drugim koje institucije zbog zaštite ličnih podataka porodice ne smiju iznositi u javnost) prilikom pomilovanja T.B. i njegovog oslobađanja od izvršenja preostale zatvorske kazne“, poručuju iz Ministarstva.

Dodaju da sve institucije, pa i Predsjednik države, prilikom donošenja odluka moraju postupati savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja.

„Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ovom prilikom, još jednom, iskazuje snažnu podršku žrtvama porodičnog nasilja i ograđuje se od ovakvih odluka Predsjednika države. Takođe, pozivamo sve građane da poštuju sudske odluke i naglašavamo da T.B., shodno pravosnažnoj sudskoj presudi, mora omogućiti maloljetnoj djeci da se viđaju sa majkom O.B. Uvijek ćemo biti na strani pravde i pravičnosti, na strani žrtava nasilja, a posebno na strani djece koja su budućnost ove zemlje i koja zaslužuju odrastanje u nenasilnom okruženju“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije