Povežite se sa nama

Društvo

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: Otkuda pravo Srbiji da prisvaja 30% građana Crne Gore?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Đorđem Radulovićem optužilo je  Srbiju da na neprimjeren način prisvaja 30 odsto građana Crne Gore i da se tako miješa u unutrašnje stvari jedne suverene države.

U saopštenju Ministarstva se optužuje državni vrh Srbije za učestvovanje u negativnoj retorici i medijskim napadima na premijera Zdravka Krivokapića i Vladu na čijem je čelu.

-Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljenja svoje spoljne politike opredijelila dobrosusjedsku i regionalnu saradnju. To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje Vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže.

Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedjelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posjete naših ministara Republici Srbiji.

Ipak, nemoguće je zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su od samog početka usmjereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore. U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput ‘mlakonja’, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva-navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova u svom saopštenju tvrdi da ova Vlada i premijer nijesu učinili nijedan potez koji bi opravdao medijske napade iz Srbije. Nadalje, navode da je premijer Krivokapić ugledni univerzitetski profesor koji zaslužuje poštovanje.

-Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU. Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi. Tim prije što u proteklih šest mjeseci, ni ova Vlada, ni ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka prenijeta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom- navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je Crna Gora država svih njenih građana, koja pripada svima, bez obzira kako se nacionalno osjećali.

-Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao dio sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čovjeka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo ‘prisvajanje’ 30 odsto naših građana neprimjereno, i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države- poručuju iz Radulovićevog resora.

Crna Gora će kao lider u evrointegracijama pomoći Srbiji da se približi EU i NATO-u

Ministarstvo je zahvalno Srbiji na donaciji vakcina. Takođe, Crna Gora će kao lider u evrointegracijama pomoći Srbiji da se približi EU i NATO-u, u skladu sa njenim ambicijama.

-Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiji u svim onim oblastima u kojima predvodi regionalne procese – poput EU integracije, saradnje sa NATO u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim gdje možemo naučiti jedni od drugih. Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti ‘starijeg’. Međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose, u duhu dobrosusjedstva, prijateljstva i istorijskih veza naše dvije države- zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije