Povežite se sa nama

Politika

MINISTRI NA EKONOMSKOM FORUMU: Zadatak ove vlade je da uvede državu u EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je spremna da povlači teške poteze neophodne za brže pristupanje Evropskoj uniji, poručili su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović i dodali da je država otvorena i sigurna za turiste.

Oni su na Delfi ekonomskom forumu, koji traje do danas u Atini, kazali da je zadatak Vlade je da državu uvede u EU do kraja četvorogodišnjeg mandata i na tome svi mnogo rade.

Ministri su učešće na Delfi ekonomskom forumu iskoristili da promovišu Crnu Goru kao otvorenu, sigurnu i poželjnu turističku destinaciju usljed globalne pandemije virusa korona, zahvaljujući odlukama i mjerama Vlade.

Oni su govorili o mogućnostima za ulaganja, privlačenju investicija iz zemalja EU, rješavanju problema od preuzimanja vlasti, novom avio ambasadoru države i potencijalno prvim destinacijama ka kojima će letjeti avioni Air Montenegra, kineskom kreditu za nezavršeni autoput i ostalim temama.

Milatović je naveo da Crna Gora kao mala zemlja može brže da pristupi reformama i bude dobar primjer za cijeli region, s obzirom da je evropska integracija jedina budućnost, a bez toga ni Evropa ne bi bila potpuna.

Spajić je rekao da žele da pristupanje Uniji bude mnogo brže nego što analitičari predviđaju i da Crna Gora bude spremna za ulazak u EU u toku ovog mandata Vlade.

Ministri su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, saglasni da je, uz suštinsko približavanje crnogorske ekonomije evropskoj, za državu posebno važna vladavina prava i rezultati na tom polju.

Spajić je kazao da su često u prošlosti imali situacije gdje se bilo pro-evropski samo u teoriji i govorilo se u superlativu kako se želi da se približe EU, ali činjenično nije uvijek bilo takvo ponašanje.

“Ova Vlada mijenja tu praksu i jako ozbiljno shvata proces pridruživanja. Na Zapadnom Balkanu – prvi smo u redu za pristupanje EU, ali i dalje imamo mnogo posla da bi se to postiglo”, naveo je Spajić.

On je kazao da je važno da se fokusiraju na egzekuciju i implementaciju svih pravila i zakona koje preuzimaju od EU i podsjetio na predug proces dosadašnjeg pregovaranja.

Milatović i Spajić su dodali da su cilj kredibilni investitori EU, a najavljeno je da je u pripremi paket koji će biti dobrodošlica za sve investitore u jednom veoma zdravom fiskalnom okruženju.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije