Povežite se sa nama

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Kragujevački profesor Zoran Čvorović laže da je Ivan Crnojević imovinu ostavio Srpskoj crkvi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Povodom helikopterskog ustoličenja mitropolita Joanikija koje se desilo na Cetinju 5. septembra 2021. oglasio se profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović.

PROFESOR ZORAN ČVOROVIĆ KOMENTARISAO ZA LIST DAN

Čvorović koji je predstavljen kao pravni istoričar, za list Dan u članku  „Greška je slijetanje helikopterom na Cetinje“ povlađuje onima koji kažu da je Srpska crkva u Crnoj Gori okupatorska, rekao je da „patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije „nisu smjeli da pristanu“ da dođu helikopterom u Cetinjski manastir na ustoličenje, jer to ide na ruku protivnicima koji tvrde da su „okupatori“ iako je SPC tu „svoja na svome„.

Čvorović smatra da su Porfirije i Joanikije trebali da krenu direktno na barikade, čak i sa svojim vjernicima. Iz ovog njegovog rasuđivanja jasno izbija salonski srbonacistički duh, Čvorović bezbjedan u Kragujevcu, u Srbiji kojom vladaju nacisti (srpski stila nacizma, a to je mješavina – moljevićevaca, ljotićevaca, šešeljevaca, nacional-socijalista Slobodana Miloševića), sa uživanjem bi iz svog kabineta ili dnevne sobe, grickajući keks i srkućući čaj posmatrao moguće krvoproliće.

Dan je prenio i ove Čvorovićeve riječi, integralno dajem:

„Дакле, то је морало, чини ми се, да се одбије и да се покаже да је СПЦ на Цетињу своја на своме“, истакао је Човоровић.

Он је навео да је Иван Црнојевић 1484. године Српској цркви  даровао Цетињско поље на којем ће настати Цетињски манастир као сједиште епископије, коју је формирао Свети Сава 1220. са седиштем у Превлаци, у Боки, док је 1484. пресељена на Цетиње.

„Дакле ради се о светосавској епископији старој осам вјекова“, рекао је Чворовић.“

LAŽE U IME SRBONACIZMA

Nije postojala nikakva mogućnost da Ivan Crnojević Srpskoj crkvi pokloni Cetinjsko polje, zbog jednog  osnovnog razloga, Srpska crkva uopšte nije postojala u vrijeme kad je Ivan Crnojević napisao povelju za Cetinjski manastir. Crkvu Srpskih i pomorskih zemalja su Turci ukinuli, kad su osvojili Srbiju, 1459. godine i isti Turci su je obnovili 1557. godine. Nije postojala 98 godina.

U ediciji „Istorija srpskog naroda“, knjizi „Doba borbi za očuvanje i obnovu države (1371-1537)“ (Beograd, 1994) koju je napisalo 13 srpskih doktora nauka, akademik SANU Ivan Božić je na strani 286, napisao o osnivanju  Cetinjskog manastira:

No, bez obzira na to kakav je koji nadbiskup bio, pravoslavni mitropolit je konačno izgubio Prečistu Krajinsku kao svoje sedište. Povlačio se prema brdima, najpre u manastir Sv. Nikole na Vranjini, zatim u Kom, pa u Obod, i najzad, na Cetinje. U tom malom selu Ivan Crnojević je, po povratku iz progonstva, završio 1485. Gospođinu crkvu (posvećenu rođenju Majke Božje). Ta crkva s manastirom postala je novo središte zetskog mitropolita. U vreme osnivanja novog manastira, srpske patrijaršije više nije bilo. Ugasila se pre 1459, kada su Turci konačno poseli Srbiju.“

Ne možeš nešto u nasljedstvo ostaviti nekome ko ne postoji. Nijesam pravnik, ali tako nešto mi izgleda  suludo! Zamislite da sad neko svoju imovinu ostavi nekoj državnoj zajednici koje više nema. Npr da u testamentu navede – „ostavljam svoju imovinu SFRJ“ ili „ostavljam svoju imovinu SRJ (koja je proglašena 27. aprila 1992. godine)“?!!

Čvorović odlično zna da je nemoguće da se nešto pokloni nekome i nečemu – što ne postoji.

Još jedan perfektan dokaz da crkvu koju je osnovao Ivan Crnojević nije smatrao čak ni nasljednicom Crkve Srpskih i Pomorskih zemalja je i crkveni kalendar njegovog sina Đurđa za 1494. godinu u kome nema velikih srpskih svetaca kao što su kralj Milutin, Stefan Prvovenčani, nema čak ni kneza Lazara Hrebeljanovića koji je poginuo na Kosovu u borbi protiv Turaka 28. juna 1389. godine. Ako 100 godina nakon Kosovske bitke nema kneza Lazara u kalendaru Crnojevića za 1494. godinu, to znači da kult Kosova u Zeti/Crnoj Gori nije postojao. Naravno, kult Kosova je u Crnu Goru importovao Simo Milutinovič Sarajlija, i tak kult prenio na svog učenika.

Zoran Čvorović zna dobro da Srpska crkva nije postojala krajem 15. vijeka, i njegova srbonacistička laž ima za cilj da frustrira vjernike SPC i uopšte da frustrira sve ljude koji se izjašnjavaju kao Srbi. U klasičnom srbonacističkom duhu on očekuje da će neprestano frustrirani Srbi na kraju izvaditi oružje i započeti novi rat za Veliku Srbiju. Dugo Srbonacisti i nijesu ubijali u ime Velike Srbije, čitavih 20-tak godina.

 

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
malicrnogorac
malicrnogorac
16.09.2021. 18:35

i Zoran Čvorović se drži one D.Ćosića
„laž je srpski državni interes“
OLOŠ -oce i on da prisvaja slavnu istoriju CG

Sponzor

Najčitanije