Povežite se sa nama

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Paštrovići su Sveti Stefan nazivali SVETI STJEPAN

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kao što znamo, Sveti Stefan je poluostrvo koje se nalazi na teritoriji plemena Paštrovići. Nekada su na tom poluostrvu Paštrovići zborovali i sklanjali se u slučaju neprijateljske najezde. Poslije II svjetskog rata poluostrvo je pretvoreno u grad-hotel, najviše turističke kategorije.

ZBORNIK IZVORNIH DOKUMENATA OBJAVLJEN 1998. GODINE

Istorijski institut iz Podgorice objavio je 1998. zbirku izvornih dokumenata u dva toma, pod naslovom “Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813-1814”. Dokumenta su ispisana iz raznih arhiva i iz vremena su ujedinjenja Crne Gore i Boke. Zbirku dokumenata je obradilo i priredilo dvadesetak naučnih radnika, a predśednik i potpredśednik redakcije bili su – akademik Slavko Mijušković i dr Jovan Bojović, obojica   na stanovištu da su Crnogorci dio srpskog korpusa.

U zborniku je objavljeno skoro 800 dokumenata i – ne postoji nijedan jedini u kojem su na teritoriji Boke i Crne Gore pomenuti Srbi. Među dokumentima na italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, u zbirci je dat i priličan broj ćiriličnih dokumenata koja su, dakle, pisali naši ljudi, tako da ne može  biti zabune: u svijesti Crnogoraca i Bokelja srpska narodnost na teritoriji današnje Crne Gore tada – ne postoji.

PISMO, NASTALO 8. JUNA 1814. GODINE

Uvriježeni naziv za poluostrvo je Sveti Stefan, ali, imamo perfektan dokaz da su ga sami Paštrovići nazivali – Sveti Stjepan.

Dakle, Sveti Stefan je posrbljeni naziv, srpska narodnost je u Paštrovićima izmišljena kad i Staroj Crnoj Gori i okolini – u drugoj četvrtini 19. vijeka. Ne postoji nijedan (a ima ih na hiljade), dokument o srpskoj narodnosti u Paštrovićima prije 19. vijeka, a postoje izvori (prije 19. vijeka) koji Paštroviće označavaju kao ljude „srpskog obreda“; to će reći da su Paštrovići upražnjavali vjeru na način na koji je to propisala Srpska crkva.

Na današnji dan 1814. Paštrovići su uputili pismo Jakovu Stefanoviću. Sem što svoje poluostrvo nazivaju Sveti Stjepan, nalazimo riječ tko, riječ čojak… isto kao u Staroj Crnoj Gori. Ovo nije jedini zapis iz Paštrovića u kojem oni upisuju – Sveti Stjepan.
Pred vama je faksimil pisma koje su napisali Paštrovići, iz drugog toma pomenutog zbornika dokumenata.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Jovo Z
Jovo Z
08.06.2021. 16:03

Kao što su i Ljubišu do skoro nazivali Stjepan

Sponzor

Najčitanije