Povežite se sa nama

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Vučić je 20. jula 1995. nacističkim pokličem opravdao i proslavio genocid u Srebrenici (VIDEO)

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kako su izvijestili portali, 7. juna u Skupštini Crne Gore, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao: „Šta ćete kada u Srbiji pobedi antifašistička Srbija? Trebali bi o tome razmišljati vođe političkih Srba u Crnoj Gori.“ – kazao je Katnić.

Nakon ovih riječi reagovao je mrzitelj Crnogoraca, srpski nacista Jovan Vučurović, negator genocida u Srebrenici. Da je Vučurović dušmanin Crnogoraca pokazao je u Skupštini Crne Gore 4. XII 2020. kada je učesnike patriotskog skupa koji je u Podgorici održan 6. septembra nazvao „neonacistima“. Na tom skupu vijorile su se državne zastave, pjevale crnogorske pjesme, nije bilo nikakvih incidenata i od strane medija nije registrovano bilo kakvo nacionalšovinističko ispoljavanje mržnje. Čovjek koji učesnike takvog skupa naziva „nacistima“ sam se jasno deklarisao kao nacista, u ovom slučaju – srpski nacista.

E taj srpski nacista Jovan Vučurović je Katniću 7. juna ove godine rezignirano odgovorio: „Gospodin Katnić čeka da pobijedi antifašistička Srbija da bi mogao da sarađuje sa njihovim Tužilaštvom. Današnja Srbija je fašistička„.

NACIZAM I FAŠIZAM, KOD NAS „INTELEKTUALCI“ NA JAVNOJ SCENI TO NE RAZLIKUJU, A RAZLIKA JE VELIKA

Kod nas se nacizam i fašizam izjednačuju, ali razlika između fašizma i nacizma nije mala. Endru Hejvud (Andrew Heywood) izlaže: „Italijanski fašizam je u suštini bio jedan oblik obožavanja države. U formuli koju je redovno ponavljao Musolini, idealistički filozof Đovani Đentile /Giovanni Gentile/ (1875-1944) je proklamovao: „Sve za državu; ništa protiv države, ništa izvan države“. Političke obaveze pojedinca su tako apsolutne i sveobuhvatne. Od građanina se zahteva ništa manje do bespogovorna poslušnost i potpuna odanost. . . Musolini je voleo sebe da prikazuje kao osnivača fašizma, mada su mu govore i spise često pisali učeni ljudi. Osnova njegove političke filozofije bilo je verovanje da je ljudska egzistencija smislena samo onda ako je podržava i određuje zajednica. To, međutim, podrazumeva da se država prizna kao ‘univerzalna etička volja’, pojam koji je otelovljen u totalitarizmu (videti str. 238). Izvan države „nikakve ljudske ili duhovne vrednosti ne mogu postojati, a kamoli biti smatrane vrednostima“. . .

Nasuprot tome, nacisti nisu iskazivali divljenje prema državi kao takvoj, već su je shvatali kao sredstvo za postizanje cilja. Hitler je, na primer, državu opisivao kao pukog ‘nosioca’, podrazumevajući pod tim da stvaralačka snaga ne potiče od države, već od rase, nemačkog naroda.“ (Endru Hejvud, Političke ideologije – Uvod, Beograd, 2005, str 238 i 239)

Dakle, kod fašista – država je božanstvo, a ne narod koji živi u njoj. Jaka i svemoćna država je tu da se o svemu brine, o svakom pojedincu, ali i svaki pojedinac mora da joj se povinuje.

U svijetu je poslije rata bio priličan broj fašističkih država, npr Frankova Španija, Pinočeov Čile i druge. I danas u svijetu postoje fašističke države, neke izuzetno moćne, neke su manje moćne.

Što se nacizma tiče, u nacističkim državama nacija je božanstvo, sve se radi da državotvorna nacija bude što jača i to naravno – nauštrb okolnih nacija. Glavna odlika nacista ispoljava se u njihovoj želji da se potiskuju okolne nacije – etničkim čišćenjem, istrjebljivanjem (genocidom), ili asimilacijom.

Znamo da je Hitler imao planove da istrjebljuje Jevreje, Rome, dio Slovena, a da dio Slovena asimiluje. Na tim planovima je svojski radio, planove je primijenio na djelu i izazvao je smrt nekoliko desetina miliona ljudi.

Fašisti najčešće nemaju planove da progone druge nacije, a istrjebljivanje drugih nacija je osnovna karakteristika nacista. Nacizam obično funkcioniše u okviru fašizma, ali, ono u što sam ja uvjeren, danas nacisti mogu doći na vlast i bez fašizma, moguć je i u državama u kojima postoji sloboda govora. Ako se u jednoj državi državotvorna nacija decenijama hrani naci-šovinističkim pričama i mitovima, ako nacisti koji strijeme da uzmu vlast imaju podršku medija i ako imaju novac, onda nacisti mogu zauzeti vlast i bez ukidanja demokratije. Upravo je to slučaj u Srbiji.

ALEKSANDAR VUČIĆ SE DAVNO PREDSTAVIO KAO SRBONACISTA

Aleksandar Vučić je godinama na vlasti u Srbiji, deklarisani je srpski nacista, posljednjih godina uspješno – malo po malo se približava svojim nacističkim zamislima i to u zemlji u kojoj postoji sloboda govora, iako je preko svojih tajkuna Vučić zauzeo većinu medija u Srbiji.

Vučić se deklarisao kao srpski nacista u julu 1995, modifikovao je Hitlerovu ratnu uredbu koja je važila u Srbiji u vrijeme Drugog svjetskog rata. Prema toj uredbi, koja je i primjenjivana, Njemci su za svakog ubijenog Njemca strijeljali sto građana Srbije. Vučić je 20. jula 1995. godine, u najvažnijoj instituciji u Srbiji, u Skupštini, poručio međunarodnoj zajednici – „pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana.“

Ako onaj koji je izgovorio ove riječi, nije njima sebe predstavio kao nacistu, onda nacizma nikada nije ni bilo. Pogledajte snimak izjave:

IZGUBLJENI SNIMAK: Aleksandar Vučić – Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana! (20.07.1995)

Vučić je ove riječi izgovorio devet dana nakon početka genocida u Srebrenici, on je njima slavodobitno proslavio genocid, opravdao ga i zadovoljno zaprijetio novim genocidom. Samo neko ko je mnogo naivan može da misli da Vučićev hitlerovski poklič nema veze sa genocidom u Srebrenici, da je Vučićev nacistički iskaz slučajno pao upravo po okončanju ubijanja preko 8000 nesrba. Treba se priśetiti da je Srpska radikalna stranka čiji je Vučić bio visoki funkcioner bila po snazi u Srbiji ne mnogo iza Miloševićevog SPS-a, bar svaki četvrti pripadnik vojske i policija u Srbiji i Republici Srpskoj bio je – ili član ili simpatizer Srpske radikalne stranke. Glupo je misliti da među stotinama oficira i vojnika koji su vršili masovna strijeljanja u Srebrenici i okolini nije bilo nijednog koji šefove radikala nie obavijestio o tako krupnom događaju. Vučić je odmah znao za dešavanja u Srebrenici i njegove riječi su slavodobitno  odobravanje genocida i nova prijetnja genocidom.
Danas u Srbiji u vlasti ima mnogo nacista – Srbonacista, kao i na javnoj sceni među „intelektualcima“. O tome možda nekom drugom prilikom.

Milivoje Katnić je bio blag 7. juna 2021. godine – Srbijom ne vladaju fašisti, nego nacisti. Srpski nacisti su svjesni da ne mogu da se razmašu kao devedesetih, ali neprestano kuju planove uglavnom protiv svih naroda koji ih okružuju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije