Povežite se sa nama

Društvo

MISTERIJA PO DUBINI: U svim školama imenovani v.d. direktora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta juče je donijelo rješenja o imenovanju svih vršioca dužnosti direktora škola i vrtića, saopšteno je Danu iz tog resora.

Ministarstvo je po novom Oštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju do juče imalo rok da razriješi i imenuje oko 250 direktora škola i 150 vrtića u Crnoj Gori.

“Rješenja o vršiocima dužnosti direktora su donijeta”, saopšteno je kratko iz PR službe MPNKS.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili koji su direktori smijenjeni i ko su novi vršioci dužnosti, kao i da li je tačno da će jedan broj rukovodioca voditi ustanove do završetka konkursa.

U Sindikatu prosvjete tvrde da su pripremljena razrješenja za 120 direktora, dok će ostali nastaviti da rade kao vršioci dužnosti do završetka konkursa i imenovanja novih rukovodioca škola.

Direktori škola koje je Dan juče pozvao kažu da im do tada nije stizala odluka Ministarstva o imenovanju v.d. direktora.

Direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici Zoja Bojanić Lalović kazala je Danu da im nije uručeno rješenje i da ne znaju ko je imenovan za v. d. direktora.

Isto su saopštile njene koleginice, direktorice podgoričke OŠ „Oktoih“ Mirjana Radulović i OŠ „Pavle Rovinski“ Dijana Laković.

Ni direktor škole „Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju Veljko Đukanović nije informisan o smjeni i imenovanju v.d.

U Sindikatu prosvjete ponovili su juče ranije iznesen stav, da bi bilo nezakonito postavljanje direktora koji su u mandatu za vršioce dužnosti.

Potpredsjednica tog Sindikata Stanka Vukčević kazala je za Dan da rukovodeći kadar za koji je u nalazima inspekcijskih organa utvrđeno da su svojim činjenjem ili nečinjenjem zloupotrijebili svoj položaj, odnosno nezakonito radili, treba razriješiti.

“U suprotnom, svako imenovanje direktora koji su u mandatu za v.d. je nezakonito, kao što bi bilo nezakonito da se postojeći rukovodeći kadar, ne znam kako bih to nazvala, zamijeni s nekim novim ljudima kao v.d. Zaista, ne mogu da vjerujem i prihvatim da će jedna takva ozbiljna institucija to primijeniti”, navodi Vukčević.

Po Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju za v. d. se imenuje kada se razrješava direktor u mandatu ili ako se po raspisanom konkursu za izbor direktora ne izvrši izbor direktora iz određenih razloga, postavlja se v. d.

“Nema trećeg slučaja kada se može imenovati v.d. Ako je još tačna informacija da će ti v.d. direktori imati obavezu da u roku od dva mjeseca raspišu konkurse za izbor direktora, onda je to još dodatno kršenje navedenog zakona. Zakon prepoznaje samo obavezu v.d. da u roku do šest mjeseci raspišu konkurse za izbor direktora. Još jednom da ponovim, v.d. direktor nema pravo da raspiše konkurs za izbor pomoćnika direktora, to je pravo i obaveza samo direktora. I opet nešto što stvara konfuziju, izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju navodi se da se pomoćnici direktora moraju izabrati u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu tih izmjena. Nevjerovatno, koliko kontradiktornosti, kako u članovima zakona, tako i zakona i odluka resornog Ministarstva”, poručuje Vukčević.

Razrješenja mogu dovesti do velikih troškova

Vukčević navodi da niko ne razmišlja o posljedicama ovakvih odluka.

“Da li neko postavlja pitanje, ako krenu sudski sporovi, koliki će to iznos novca da bude za sudske troškove, koliko će novca biti potrebno za isplatu otpremnina direktorima koji su u prvom mandatu, a nijesu razriješeni i nemaju radno mjesto za raspoređivanje. Nastavnicima nijesu isplaćeni časovi preko norme za ovu školsku godinu, a imaće izgleda novca za troškove i otpremnine. Kao što sam rekla, u vaspitno-obrazovnim ustanovama je došlo do konfuzije i zbunjenosti nastavnika da li treba učestvovati u izboru v.d. Bilo je lobiranja, svađe i podjela u kolektivima, itd. I da je sve u skladu sa zakonom, ako imenuju v.d. direktore, tim ljudima treba odraditi ugovore o radu, prethodne razriješiti i rasporediti zavisno od njihovih prava po zakonu”, kaže Vukčević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije